Šta da radim kada imam bolnu menstruaciju?

Bolna menstruacija ili dismenoreja je problem koji pogađa većinu ženske populacije u bilo kom uzrastu. Ove tegobe su najčešće u ranoj mladosti, da bi se kasnije, pogotovu nakon porođaja polako smanjivale.

Najčešće već nekoliko dana uoči same menstruacije, ili na samom početku, mogu se javiti grčeviti bolovi, slični kolikama, u donjem delu stomaka; ponekad su povezani i sa mučninom, migrenom ili nesvesticom. Kod nekih žena su ovi bolovi toliko jaki da ih potpuno onesposobljavaju i primoravaju da ostanu u postelji. Uzroci dismenoreje
U homeopatskom tretmanu je neophodno razmotriti sledeće: kada su se ti bolovi prvi put pojavili, da li su postojala neka oboljenja polnih organa, upala, infekcije ili gljivična oboljenja. Ukoliko su postojale neke od ovih bolesti, sledeće pitanje je da li su lečene na takav način da je organizam mogao da ponovo uspostavi svoje prirodne funkcije na normalan, dakle prirodan, način ili ne. Poseban je slučaj kada su prirodne telesne funkcije poremećene na veštački način, bilo da su u pitanju kontraceptivna sredstva ili neka hormonska terapija. U određivanju terapije važnu ulogu ima i emotivna strana – odnos sa partnerom. Ukoliko postoje neke poteškoće, tenzija ili nesuglasice, tada se ovi emotivni “grčevi” često prenose i na materijalni nivo odnosno manifestuju se i u samom organizmu, u ovom slučaju kroz grčevite, bolne menstuacije.

Prirodna stimulacija vitalne sile
Zadatak homeopatskih lekova nije da potpiskuje simptome, poput veštačkih hormona ili lekova za umirenje bolova, već da podstakne vitalnu, ili životnu, silu da sama dovede organizam do isceljenja. U nekim slučajevima su neophodni konstitucionalni lekovi koji deluju dubinski kako bi omogućili samom organizmu da razreši blokade koje u njemu postoje.
Ovde ćemo navesti samo neke od akutnih lekova koji se najčešće koriste kod dismenoreje.

Aquilegia (kandilka)
Dismenoreja kod mladih devojaka, oskudna menstruacija, tupi bol koji se pojačava noću s desne strane krsta. Pored toga javljaju se i nesanica, nervozno podrhtavanje tela i osetljivost na svetlo i buku.

Belladonna (velebilje)
Menstrualni bolovi (najčešće pulsirajući) se javljaju iznenada i poboljšavaju se od mirovanja, toplote i ispravljanja (ispružanja) tela. Postoji i velika preosetljivost na svetlost, buku i potrese.

Caulophyllum (lavlja stopa – žuti ginseng)
Menstruacija nastupa pre vremena a pre toga se javljaju bolovi u krstima. Ponekad čak dolazi i do potpunog izostanka ili je menstrualno krvarenje oskudno. Bolovi u donjem delu stomaka su toliko jaki da ponekad mogu da zrače i u noge. Javljaju se i nesvestica i zimica – unutrašnje podrhtavanje koje se spolja ne može primetiti.

Chamomilla (kamilica)
Ovaj lek spada u grupu najvažnijih homeopatskih lekova protiv bolova uopšte. Pacijentkinja ne može da izdrži bolove koliko je prag osetljivosti snižen, neprestano ječi. Najčešće se javljaju na samom početku menstruacije, pacijent nema mira, ima potrebu da se kreće ali mu to ne donosi olakšanje. Poboljšanje nastaje od lokalne toplote (ne prevelike) i od svežeg vazduha.

Colocynthis (gorka jabuka)
Grčeviti bolovi u stomaku. Kao i kod Belladonne, poboljšanje nastupa od toplih obloga ili zagrevanja bolnog dela, s tom razlikom što je ovde pacijentkinji bole ako se zgrči (fetus položaj) i pritisne stomak.

Magnesium phosphoricum (fosfat magnezijuma)
Ovo je veliki anti-spazmodični lek i koristi se kod neuralgijskih bolova koji se poboljšavaju od jakog pritiska, toplote i vrelih pića. Menstrualna krv je tamne boje, ponekad je membranozna a često je prisutna i ovarijalna neuralgija.

Sabina (gluva smreka, somina)
Jaki menstrualni bolovi slični porođajnim. Ponekad se javlja i blago krvarenje između dva ciklusa. Menstruacija traje dugo, obilna je i učestala. Tamni ugrušci krvi a zatim se pojavljuje svetla krv. Bolovi u krstima (poput uboda noža) koji zrače napred u predeo materice ili stidne kosti. Bolovi se pogoršavaju od toplote i u toploj sobi a poboljšavaju na svežem vazduhu.

Veratrum album (čemerika)
Snažni bolovi slični kolikama koji su praćeni napadima nesvestice, hladnim znojem lica, bledilom, ponekad povraćanjem ili dijarejom kao i sklonost ka kolapsu.

Viburnum opulus (kartop, šibikovina)
Opšti lek protiv grčeva. Bolovi u vidu kolika u karličnom delu. Pacijentkinja obično ima svest o svojim unutrašnjim seksualnim organima. Pre menstruacije javljaju se bolovi koji vuku na dole, menstruacija često kasni, oskudna je, traje samo nekoliko sati, membranozna, neprijatnog je mirisa sa grčevitim bolovima koji zrače u noge. Bolovi u krstima i predelu stidne kosti koji se naročito ujutru pogoršavaju. Kod ovih pacijentkinja je karakteristično i to da su sklone ranom pobačaju i ovaj lek će često sprečiti i ovaj problem.

Xanthoxylum (američko žutilovo drvo)
Specifično dejstvo ovog leka je na nervni sistem i na sluzokožu. Koristi se kod neuralgijskih dismenoreja, kod pacijentkinja koje su nervozne, senzibilne i prestrašene, sa lošom kapilarnom cirkulacijom, pate od nesanice i glavobolja u potiljačnom delu glave.
Menstruacija nastupa pre vremena, krv je gusta, skoro crne boje. Neuralgijski bolovi u jajnicima sa bolovima u donjem delu stomaka i preponama, jači s leve strane, šire se niz bedra duž genito-kruralnog nerva. Uz ove tegobe često je prisutna i neuralgijska glavobolja, bolovi u leđima i duž nogu. Ponekad se u vreme menstruacije pojavljuje i leukoreja (belo pranje).

Apiolum (glikozid apiin)
Ovaj lek je napravljen potenciranjem aktivnog sastojka peršuna – glikozida apiina. Apiolum je mali lek koji ima samo dva simptoma a to su dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, i potisnuta menstruacija (izostanak mesntruacije zbog neke supresije odnosno potiskivanja).