Šta je aromaterapija i kako izabrati eterično ulje?

aromaterapija-uz-kafu1Aromaterapija je potpuno prirodan način negovanja i obnavljanja psihičkog, emocionalnog i fizičkog stanja. To je metoda fito terapije bazirane na primeni prirodnih eteričnih ulja koja dospevaju u organizam preko disajnih puteva (udisanje, inhalacija) kroz pore (masaža, kupke, obloge, dodatak kozmetičkim sredstvima).

 

Eterična ulja u aromaterapiji i kozmetičkoj industriji koriste se od davnina za čišćenje, negu, toniziranje i regeneraciju kože, noktiju ili kose.  Pored toga, sve češće se govori i o njihovom umirujućem i relaksirajućem dejstvu. Odgovaraju svim tipovima kože, a treba samo izabrati ulje koje rešava postojeće probleme u organizmu. 

aromaterapjia-uz-kafu2Često se eteričnim uljima obogaćuju dejstva kozmetičkih preparata pa se dodaju u balzame, pilinge, sredstva za inhalaciju, negu tela i kose.

Veoma je važno da ova ulja ne nanosite na telo u čistom obliku, jer su koncentrovana i jaka pa ih je neophodno razblažiti u nekom baznom ulju kao što je maslinovo, kokosovo, ulje makadamije, jojobe ili koštica kajsije.

U svakom slučaju, vodite računa o tome da birate prava i prirodna eterična ulja koja se pakuju u staklenim i tamnim bočicama, imaju jak miris i karakterističnu teksturu, cena je srazmerna kvalitetu, a da osetite njihovo pravo dejstvo biće vam potrebna samo jedna kap.

Kako izabrati eterično ulje?

Možete izabrati eterično ulje koje rešava ili ublažava neki postojeći problem tako što ćete pitati ovlašćenog prodavca ili nekoga ko se već provereno bavi aromaterapijom.

S druge strane, eterična ulja možete birati i na osnovu svojih afiniteta. Sve zavisi od mirisa koji vam se dopada, od cilja koji želite da postignete, a nekima u izboru pomaže i astrologija.

Danas u svetu postoji zaista veliki broj vrsta eteričnih ulja. Teško ih je nabrojati, ali mi smo u ovom tekstu izdvojili neka ulja koja su kod nas najpoznatija, lako dostupna i proverenog kvaliteta.

lavanda-uz-kafuLavanda 
Eterično ulje lavande stvara posebnu harmoniju i ravnotežu, koristi se protiv glavobolje, odlično neguje kožu i kosu, ubrzava zarastanje rana bez stvaranja ožiljaka.
Koristi se i u domaćinstvu protiv insekata i za osvežavanje prostora. U svakom slučaju, kada niste sigurni koje eterično ulje da izaberete, neka to za početak bude lavanda.

nana-uz-kafuNana
Takođe je odlična u vraćanju fizičkog i emotivnog balansa. Koristi se za inhalacije i uklanjanje glavobolje, smiruje želudac, ublažava upale, reguliše cirkulaciju i mišićnu opterećenost. Neguje kožu, kosu, osvežava organizam i prostor.

 

 

ruzmarin-uz-kafuRuzmarin
Ublažava upalu grla i respiratorne probleme. Koristi se protiv kožnih alergija, za bolji rast kose, protiv celulita.
Eterično ulje ruzmarina poboljšava pamćenje, pozitivno utiče na koncentraciju, a u domaćinstvu se često koristi protiv insekata.

 

ulje-cajevca-uz-kafuUlje čajevca (čajnog drveta)
Jača imunitet, uklanja umor i povećava radnu sposobnost. Koristi se u detoksikaciji organizma, a posebno se preporučuje u borbi protiv problema masne kože. Efikasno je u uklanjanju peruti, bubuljica, oteklina i svraba kože.