Šta je bolje za zdravlje puter ili margarin?

Decenijama staro i još uvek aktuelno i kontraverzno pitanje od trenutka kada se pojavilo pa sve do današnjeg dana je: Šta je bolje za zdravlje puter ili margarin?

Puter – zasićene masnoće i holesterol

Puter, sadrži masnoće životinjskog porekla i sadrži i zasićene masnoće kao i holesterol, dva dietetska sastojka koja povišavaju nivo holesterola u krvi. Zasićene masnoće, koje se uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog porekla, mogu da povećaju nivo LDL holesterola (loš holesterol), takođe povećavaju ukupan nivo holesterola u krvi. Holesterol iz namirnica, s druge strane, ima malo uticaja na koncentraciju holesterola u krvi kod većine ljudi. Kod ljudi sklonih kardiovaskularnim bolestima i oboljenjima srca, čak i mala količina holesterola iz hrane povećava njegov nivo.

Margarin
Kada se margarin prvi put pojavio na tržištu bio je sa visokim sadržajem hidrogenizovanih masnoća. Margarin se dobija hidrogenizacijom biljnih ulja koja su prirodno bogata nezasićenim masnim kiselinama, raznim procesima se prevode u čvršća i zasićenija stanja. Ovakvi margarini sadrže dosta takozvanih trans masnim kiselina, koje ne samo da podižu nivo lošeg holesterola vec spuštaju nivo dobrog.

Hidrogenizovane masti u margarinu i drugim proizvodima su prihvatljive samo ako proizvod sadrži tečno ulje kao osnovni sastojak, dok zasićenih masti ne sme da sadrži vise od 2 g na kašiku proizvoda. Sadržaj masnih kiselina je najčešće istaknut na mnogim margarinima.Sada postoji nehidrogenizovan margarin, koji sadrži minimalno hidrogenizovanih masti i mekši je od prvobitnog

Preporučen dnevni unos kalorija je 2100 kilo-kalorija – u jednoj kašičici putera ga ima 102kcal, specijalnim lakim margarinima 60 kcal, ukupan dnevni unos masnoća 70g ili 30% od ukupnog unosa masnoća – u jednoj kafenoj kašičici margarina ga ima 11g u lakim margarinima 6g, dnevni unos zasićenih masnoća manje od 23g – u kafenoj kašičici običnog margarina ga ima 7g, u lakim margarinima 1g, trans masnih kiselina manje od 2,3 ili 1% od ukupnih kalorija – u kafenoj kašičici margarina ga ima 0,3g, lakom od 0 do 0,5g, holesterola manje od 300mg – u običnom margarinu ga ima 33mg u lakim margarinima 0 mg.

Važno je naglasiti da je navedeni preporučeni unos kalorija i masnoća za zdravu osobu izmežu 24 i 49 godine života. Za osobe sa srčanim oboljenjima preporučeno je da se dnevni unos zasićenih masnih kiselina ograniči na manje od 7% od ukupnog unosa kalorija ili na 16g. i holesterola na manje od 200 mg dnevno.

Puter ili margarin?
Oba sadrže ili zasićene masnoće ili trans masnoće koje mogu povisiti nivo LDL holesterola. Prema tome treba ograničiti unos oba. Jasno je da puter sadrži više zasićenih masnoća a sadrži i holesterol. Prema tome prednost treba dati lakim margarinima.