Šta je dobro za malokrvnost kod odraslih

anemija posledice po zdravlje

Malokrvnost (anemija) je stanje koje se karakteriše nedostatkom crvenih krvnih ćelija. Tačnije, u njima je smanjena koncentracija hemoglobina, koji služi za prenos kiseonika iz pluća u tkiva i organe. Kada ga naši organi ne dobijaju u potrebnim količinama, podložniji su raznim bolestima.

Prema podacima SZO, simptomi anemije kod žena su puno češći nego kod muškaraca. Takođe, oni pogađaju gotovo 40 odsto stanovništva na planeti, što je svakako impozantna cifra.

U nastavku saznajte šta je dobro za malokrvnost kod dece, odraslih, trudnice i starije osobe.

Pripremili smo vam velik broj odličnih prirodnih recepata za popravljanje krvne slike. Ostanite sa nama.

Razlikujemo tri vrste anemije

Malokrvnost nije bolest, već stanje kojim se manifestuju razna oboljenja. Ona je prateći sindrom određenog oboljenja, pa treba precizno ustanoviti zbog čega je nastala. Anemije se najčešće javljaju zbog smanjenog stvaranja eritrocita. U njihovoj sintezi učestvuju pre svega gvožđe, vitamin B12 i folna kiselina.

Najučestalije su anemije nastale usled deficita gvožđa u krvi. Rizične grupe su trudnice, dojilje, mala deca, pubertetlije i žene u generativnom periodu.

Anemija se ne sme zanemarivati, jer posledice po zdravlje mogu biti ozbiljne. Koliko je ona opasna – zavisi od njene vrste, stepena težine i brzine nastanka. Leči se na različite načine, što zavisi od samog uzroka. Nakon pregleda, lekar će preporučiti adekvatno lečenje – promenu režima ishrane i/ili upotrebu lekova.

Prema uzroku i mehanizmu nastanka, razlikuju se tri grupe anemija:

  1. Sindropenijska anemija – nastaje kada se smanjeno stvaraju eritrociti.
  2. Hemolitička – uzrokuje je povećana razgradnja ili gubitak crvenih krvnih zrnaca.
  3. Malokrvnost izazvana povećanom potrebom za eritrocitima. Najčešče se javlja u trudnoći i tokom dojenja, a česta je i takozvana anemija posle porođaja. Isto tako, prisutna je i kod dece, zbog ubrzanog rasta.

Kako se manifestuje malokrvnost kod odraslih

Anemija simptomi kod odraslih osoba

Telo na manjak gvožđa u krvi odgovara različitim simptomima, koji se dosta razlikuju od osobe do osobe. Najčešći simptomi malokrvnosti su:

Ovde svakako nisu obuhvaćeni svi simptomi anemije, već samo oni najčešći, spisak je puno duži. Malokrvnost kod odraslih neretko prati i nelagodno zujanje u ušima, depresivno raspoloženje pa i gubitak apetita.

I pored svih navedenih simptoma, anemija se najčešće dijagnostikuje tek nakon potpune iscrpljenosti organizma. Tada je jako važno da se javite lekaru, kako bi se uradila kompletna krvna slika. Obavljaju se detaljne pretrage i čitav niz specijalističkih pregleda.

Tek po postavljenoj dijagnozi, lekar specijalista ćeprepisati terapiju kako bi otklonio glavni uzrok malokrvnosti. Najčešće se  za opštu slabost daju suplementi gvožđa, ali to ne daje uvek dobre rezultate. Problem je puno kompleksniji nego što izgleda.

Malokrvnost kod žena je veoma izražena najčešći uzrok za ovo stanje je nedostatak gvožđa u krvi.

Od anemije pati i veliki broj dece.

Gvožđe je neophodno za kognitivni razvoj vaših mališana, ona može uticati na nivo detetove inteligencije i uspeh u školi. U slučaju njegovog deficita, obavezno se prepisuju suplementi u dogovoru sa pedijatrom. Akoa se utvrdi malokrvnost kod dece od godinu dana i manje, obavezno se rade detaljne laboratorijske pretrage.

Šta nam to krade gvožđe iz organizma?

Anemija se objašnjava kao bolest koja nastaje usled nedostatka gvožđa. Prva logična pretpostavka je da ćemo je jednostavno izlečiti ako u organizam unesemo ono što nam nedostaje. Međutim, često se dešava upravo suprotno. Dakle, anemična osoba unosi mnogo hrane bogate gvožđem, a i dalje je malokrvna. Čak je to slučaj i kada se unose suplementacije koji sadrže ovaj mineral?

Pa šta se to zapravo dešava?

Ovde nije reč o nedovoljnom unosu gvožđa već o njegovoj lošoj apsorpciji. To potvrđuje i činjenica da osobe koje redovno konzumiraju crveno meso ipak pate od anemije.

Novija istraživanja iz 2016 i 2017 godine idu korak dalje. Ukazuju na to da gladovanje dovodi do poboljšanja krvne slike? Naime, tokom ovog procesa ne unosi se dodatno gvožđe u organizam. Tada naše telo počinje koristiti već postojeće rezerve ovog minerala. Upravo zbog toga je lečenje anemije suplementima veoma često praćeno neuspehom.

Dakle, za anemiju kod dece i odraslih ključno je poboljšati apsorpciju gvožđa. To se najbolje postiže pravilnom ishranom, koja podrazumeva i vođenje računa o kombinovanju namirnica.

Osim toga, trebate obratiti pažnju i na stanje vaših probavnih organa. Jer od zdravlja želuca i creva ponajviše zavisi kako će se odvijati apsorpcija hranljivih materija.

Koja hrana nije preporučljiva za anemiju

Oksalna kiselina

Namirnice poput paradajza, spanaća i čokolade sadrže oksalnu kiselinu, koja pravi komplekse s gvožđem i na taj način ometa njegovu apsorpciju. To ne znači da se one potpuno izbacuju, ali osobe koje su anemične trebaju ograničiti njihovu upotrebu.

Mahunarke i žitarice

Fitati, kojih ima u mahunastom povrću i opni žitarica, remete asimilaciju gvožđa. Ujedno, oni su i te kako značajni u pravilnoj i dobro izbalansiranoj ishrani.

Dakle,nikako ih ne trebate izbegavati, već ih nemojte kombinovati s namirnicama koje sadrže gvožđe ili sa suplementima ovog minerala.

S druge strane, filati obiluju gvožđem, pa zagovornici veganske i vegetarijanske ishrane upravo njih preporučuju u slučaju anemije.

Mleko i mlečni proizvodi

Ukoliko Vam je dijagnostikovana anemija, ishrana je nešto o čemi morate povesti računa. Ona se mora u velikoj meri korigovati, a ovo naročito važi za kalcijum. Ovaj mineral može negativno uticati na asimilaciju gvožđa. Stoga izbegavajte kombinovanje mleka i mlečnih proizvoda s hranom bogatom gvožđem i suplementima ovog minerala.

Dugotrajna mlečna ishrana, može izazvati malokrvnost kod dece, jer mleko ne sadrži gvožđe. Kako bi se sprečio nastanak anemije, ključno je unosti raznovrsne namirnice životinjskog i biljnog porekla.

Pojedini medikamenti pogoršavaju anemiju

Apsorpciji gvožđa odgovara kiselija sredina, pa će samim tim lekovi za neutralisanje želudačne kiseline će otežati usvajanje Fe. Ovu potvrđuju brojna istraživanja u zadnjih desetak godina

Preparati cinka nisu preporučljivi

Ako je u pitanju malokrvnost kod trudnica, budite maksimalno oprezni tokom doziranja suplemenata. Oni su dozvoljeni samo uz preporuku lekara. Naime, cink i gvožđe smanjuju apsorpciju jedan drugoga te ih ne treba uzimati istovremeno.

Kafa, gazirani napici i čajevi veoma štete

Ove namirnice takođe ometaju proces usvajanja gvožđa, pa je najbolje izbegavati ih tokom lečenja. Dobra praksa je da ih makar razdvojite od obroka bogatih gvožđem.

Neki podaci govore kako jedna šolja kafe može smanjiti apsorpciju gvožđa za čak 60 procenata.

Kako poboljšati apsorpciju gvožđa?

Malokrvne (anemične) osobe moraju unositi veće količine namirnica bogatih gvožđem. Neophodno ih je uzimati uz hranu bogatu vitaminom C i folnom kiselinom. Uz njih je apsorpcija znatno bolja.

Za malokrvnost kod odraslih, dobra praksa je i povremeno gladovanje. Tada se sprovodi svojevrsna voćna dijeta, koja se bazira na svežim voćkama i smutijima. Uz nju ćete poboljšati rad creva i probave, pa samim tim i apsorpcija gvožđa će biti bolja.

Anemija terapija uz korigovanje ishrane i suplemente gvožđa

Ukoliko je nedostatak gvožđa uzrokovan neadekvatnom ishranom, put ka lečenju anemije jeste korigovanje ishrane. U zavisnosti od težine bolesti, obavezan dodatak su preparati gvožđa.

Saveti oko doziranja suplemenata

Deficit ovog minerala najefikasnije se nadoknađuje peroralnim preparatima elementarnog gvožđa.

Dnevna doza je 100 mg do 200 mg (pre jela), radi bolje apsorpcije.

Što se tiče namirnica, glavni izvor i snabdevač organizma ovim mineralom jeste meso. Osobe koje piju mnogo kafe i čaja (fitati i tanini ometaju apsorpciju gvožđa), dodatno su ugrožene.

Za malokrvnost kod odraslih u velikoj meri utiče i makrobiotička hrana, koja je nekoliko decenija unazad svojevrsni trend. Stoga, vegani imaju veći rizik od razvijanja anemije.

Količina unosa gvožđa zavisi od pola i starosti 

Najveću potrebu za gvožđem imaju trudnice, adolescenti i sportisti, a najmanju – muškarci i žene u menopauzi.

Malokrvnost u trudnoći je veoma česta i budućim mamama je potrebno čak i do 32 mg ovog minerala. U reproduktivnom periodu daje se do 16 mg, a sportistima do 15 mg (sportiskinjama i više).

Adolescentima se dozira do 13 mg, a pripadnicama lepšeg pola u menopauzi i odraslim muškarcima do 7 mg.

Sadržaj gvožđa u hrani u količini od 100 grama

Džigerica (kuvana, svinjska) –  7,8-17 mg,
Govedina (grilovana) – 3,5,
Jagnjetina (pečena) – 2,7,
Zeleno lisnato povrće – 0,7-2,2 mg,
Vino (belo ili crno) – 0,6-1,2,
Riba – 0,4-4,1,
Pečena piletina – 0,8,
Orasi/lešnici – 0,9-6,2,
Crna čokolada – 2,4,
Sveža jabuka – 0,1-1,3 mg.,

Šta je još potrebno znati o apsorpciji gvožđa

Važno je napomenuti da nije dovoljno samo uneti gvožđe u digestivni sistem već ga i prebaciti. Ono se mora apsorbovati iz creva u krv.

Dobar transport pre svih obezbeđuju vitamin C i određene organske kiseline koje se nalaze u namirnicama biljnog porekla. Istovremeno, sluzokoža u crevima mora biti zdrava, a receptori za gvožđe poželjne osetljivosti. Tek tada će se popraviti celokupna krvna slika kod anemičnih osoba.

Prebacivanje gvožđa iz creva u krv će biti otežano ako je sluznica oštećena!

Ovaj problem se javlja usled zapaljenskih procesa, intoksikacije nezdravom i nekvalitetnom hranom ili prisustva kandide u crevima. Tada je i pored unosa dovoljnih količina gvožđa njegovo prebacivanje iz creva u krv otežano ili čak onemogućeno.

Razumnom ishranom treba se obezbediti kvalitetna sluzokoža creva. Tada se stvaraju uslovi za optimalnu apsorpciju ne samo gvožđa već i drugih hranjivih materija neophodnih za zdravlje.

Koje su posledice nelečene anemije

Sa višegodišnjom anemijom posledice po zdravlje mogu biti i te kako opasne. Ona pogoršava sva postojeća medicinska stanja, te ju je potrebno ozbiljno shvatiti u samom startu. Jako je važno započeti adekvatnu terapiju na vreme.

Stariji ljudi kod kojih je utvrđena anemija često nisu samostalni i dnevne aktivnosti su im minimalne. Sve to vodi u depresiju, gubitak koncentracije, povećan rizik od srčanih problema i drugih bolesti. Takvim osobama značajno otežava život, pa čak i skraćuje životni vek.

Važni saveti:

Od izuzetne je važnosti se redovno radi krvna slika i daju suplementacije po potrebi.

Dobar laboratorijski i klinički odgovor ogleda se u porastu retikulocita i hemoglobina, pri čemu se oboleli subjektivno oseća bolje.

Ukoliko nema znakova poboljšanja, uzrok malokrvnosti može biti slaba apsorpcija gvožđa ili neredovno uzimanje leka.

Ako su vesti dobre i odgovor adekvatan, terapija se nastavlja šest do devet meseci nakon korekcije anemije. Tako se i popunjavaju rezerve organizma. U slučaju loše apsorpcije gvožđa, koriste se parenteralni oblici pomenutog minerala.

Koja je ishrana dobra za malokrvne osobe?

Namirnice koje se preporučuju su:

  • Žitarice (celo zrno), pačetina, govedina, junetina, sardine, tunjevina, morski plodovi (značajni za zdravlje srca).
  • U jelovnike uključite i kelj, artičoke, bundeve, krompir u ljusci, spanać, blitvu, cveklu.
  • Sa mahunarkama nemojte preterati dobar izbor su grašak, sočivo, pasulj.
  • Ako vam je hemoglobin nizak, jedite svakodnevno soju, suvo voće, džigericu, žumance i zeleno lisnato povrće.
  • Odlični izvori gvožđa su semenke, koštunjičavi plodovi, crveno bobičasto voće, klice žitarica, krastavci, ovas, proso. Oni osim gvožđa sadrže i vitamin C, organske kiseline i druge sastojke. Neophodni su za apsorpciju ovog minerala i njegovu optimalnu ugradnju u crvena krvna zrnca.
  • Obavezno koristite tinkturu koprive kao i njen čaj ako vam je ustanovljena anemija.

Budite oprezni sa konzumacijom mesa

Gvožđe se nalazi u mesu, pre svega u crnoj džigerici (hemirano gvožđe). Ipak ono predstavlja opasan i moćan slobodni radikal.

Povećan unos gvožđa iz mesa dovodi se u vezu s rakom debelog creva. Isto tako ono izaziva ubrzanu oksidaciju LDL holesterola. Sve to za posledicu ima ubrzan razvoj ateroskleroze i nastanak bolesti srca.

Zato je danas neodgovorno i nerazumno preporučivati crveno meso (džigericu) kao hranu koja treba da obezbedi unos gvožđa.

Šta jesti za malokrvnost – najbolji recepti!

Moćne kuglice za anemiju

Potrebno:

100 g ovsenih pahuljica,

50 g oraha ili badema,

5 svežih urmi 1 5 suvih smokava,

3 kašike rogača,

1 kašika kakaoa,

kokosovo brašno ili mleveni orasi za valjanje kuglica.

Priprema recepta:

Sameljite ovsene pahuljice, orahe ili bademe. Izblendirate ih zajedno sa svežim urmama i suvim smokvama uz dodatak rogača u prahu i kakaoa. Po potrebi dodajte vrlo malo vode kašiku do dve. Oblikujte kuglice  i uvaljajte ih u mlevene orahe ili kokos.

Napravite gvozdeni smuti 

Ukoliko vam hemoglobin ima niske vrednosti, uključite u ishranu ovaj ukusni zeleni smuti.

Sastojci:

šaka svežeg spanaća,

banana,

kašika limunovog soka,

1 kivi,

list kelja,

šaka sveže koprive,

šaka alfa-alfa klica,

kašičica meda,

2 dl vode.

Priprema:

Sve sastojke uspite u blender i izmiksajte što bolje. Ovaj prirodni lek za malokrvnost najbolje je piti dok je svež.

Melem za dobro jutro

Sastojci:

100 g suvog grožđa,

100 g oraha,

50 g bundevinih semenki,

150 g suvih smokava,

kašika kakaoa,

pomorandža ili limun.

Priprema:

U multipraktik sipajte suvo grožđe, orahe, semenke bundeve i suve smokve te to dobro izmiksajte. Dodajte kakao i pomorandžu ili limun i miksajte. Prespite smesu u staklenu teglu i čuvajte u frižideru. Dobijeni prirodni lek za anemiju uzimajte dvaput dnevno po kašičicu, pola sata pre jela.

Kako izlečiti anemiju zdravom ishranom

Sok od peršuna i limuna

Za ovaj fenomenalni napitak biće vam potrebna:

Cela vezica peršuna,

sok pola limuna,

kašičica domaćeg meda,

2 decilitra vode.

Priprema soka:

Sve nabrojane sastojke uspite u blender i dobro izmiksajte. Popijte ujutru na prazan stomak. Ovako pripremljen napitak osnažiće i okreptiti umoran organizam.

Integralni pirinač sa povrćem

Trebaće vam:

Puna šoljica integralnog pirinča (prethodno ostavite neka prenoći u hladnoj vodi),

Jedna šolja seckanog brokolija,

2 čena belog luka,

kašika maslinovog ulja,

so po vašem ukusu.

Priprema:

Oprerite pirinač i skuvajte u slanoj vodi. Obarite brokoli u slanoj vodi i začinite seckanim belim lukom i maslinovim uljem pa služiti uz pirinač.

Za malokrvnost je dobro da ovo jelo služite makar jednom sedmično. Takođe, usled većeg deficita gvožđa biće vam potrebna nadoknada u vidu suplemenata. Konsultujte se sa vašim lekarom oko doziranja istih.

Ovom prilikom preporučujemo vam fenomenalni prirodni lek sa medom. On oporavlja umorni organizam u vrlo kratkom roku.