Šta je zapravo žuč i kako nastaje kamen u žučnoj kesi

Foto: Profimedia

Žuč je sok koji učestvuje u varenju. Proizvodi se u jetri, a čuva u žučnoj kesi. Osim što učestvuje u apsorpciji masti, pomaže i u izlučivanju holesterola, gvožđa i bakra.

Žučne kiseline su glavna aktivna komponenta žuči, izlučuju se u dvanaestopalačno crevo i efikasno resorbuju, odnosno vraćaju u završni deo tankog creva, odakle venskim putem ponovo dospevaju u jetru. – objašnjava specijalista opšte hirurgije dr Zoran Ražnatović iz Klinike za digestivnu hirurgiju KCS, a pišu Večernje novosti 5. avgusta 2014. godine.

Kako dolazi do stvaranja kamena  u žučnoj kesi?

– Žučna kesa je kruškoliki rezervoar žuči, smešten u istoimenom udubljenju desnog režnja jetre. Dugačka je sedam do deset santimetara, široka tri do četiri na najširem delu, a zapremine 30 do 50 mililitara.

Stvaranje kamena u žuči često prolazi bez ikakvih tegoba. Istraživanja pokazuju da čak dve trećine dobro podnosi ovo stanje tokom života. Ipak, kod određenog broja obolelih dolazi do komplikacija u vidu akutne upale same žučne kese, odnosno holecistitisa. Ako kamen pređe u glavni žučni vod može doći i do infekcije žuči, zastoja u njenom protoku, kao i do upale gušterače.

Ovde pročitajte kako da sprečite nastajanje kamena u žučnoj kesi.

Zanimljivo je da se prisustvo kamenja u žučnoj kesi sve češće otkriva slučajno, na sistematskim ultrazvučnim pregledima, pri čemu između 60 do 80 odsto pacijenata ne oseća nikakve tegobe u trenutku uspostavljanja dijagnoze. Kod preostalih javljaju se napadi bolova u stomaku, odmah ispod rebara. Ovo obolenje prate i bol u leđima i desnom ramenu, mučnina i povraćanje – kaže dr Ražnatović.

Čime je uzrokovana pojava kalkuloze, odnosno stvaranje kamena?

Učestalost javljanja uzrokovana je polom, rasom i geografskim položajem. U tom smislu, prisutnija je u Evropi i Severnoj Americi, a manje u Aziji. Više kod žena nego kod muškaraca, mada se sa godinama procenat obolevanja izjednačava. Genetska predispozicija postoji, ali nije otkriven gen uzročnik.

Na njeno javljanje u dobroj meri utiče gojaznost, ali i nagli gubitak telesne težine.  Na spisku uzročnika spominju se i razni lekovi, među kojima najčešće kontraceptivna sredstva, oktreotid za lečenje akromegalije i ceftriakson, odnosno cefalosporin treće generacije – zaključuje naš sagovornik.

Lekari ukazuju da je preventiva, odnosno ishrana na bazi povrća, voća i integralnih žitarica izuzetno značajna u očuvanju zdrave žučne kese.