Šta nas čini srećnim

• Osobe koje umeju da cene ljubav, zdravlje, porodicu i prijatelje zadovoljnije su od onih koje žude za bogatstvom.
Večito je pitanje šta čoveka zaista čini srećnim: novac, lepota, slava, zdravlje, ljubav? Psiholozi tvrde da ništa od toga nije presudno. Prava sreća dolazi iznutra i – sasvim je besplatna!
Novi trend zove se pozitivna psihologija i nastoji da nađe prave izvore sreće. Novac znači začuđujuće malo, baš kao i lepota, mladost, obrazovanje, kaže dr Dejvid Majers, autor knjige Potraga za srećom.
Naučnici smatraju da se svako od nas rađa s tačkom sreće koja čini polovinu našeg potencijala i to je razlog zašto uspevamo da izađemo iz životnih kriza. Druga polovina naš je izbor – kako razmišljamo, šta radimo, čemu težimo i šta očekujemo od života. Ovo je plan kako postići maksimum. Zato, psiholozi savetuju:
volite život koji imate. Osobe koje vole stvari kao što su ljubav, porodica, prijatelji… srećnije su od onih koji žude za slavom i bogatstvom.
Hvatajte trenutke. Od čega vam srce radosno zatreperi? Ispunite život običnim zadovoljstvima i bićete srećniji na duže staze, kaže dr Dejvid Liken, genetičar sa Instituta u Minesoti.
Navijajte za sebe. Nezadovoljstvo se često javlja kad od sebe očekujemo previše ili premalo. Nužni su nam rad, ali i predah. Ali ne bi trebalo preceniti vlastite mogućnosti. Veliki izazov donosi nam stres, a premali dosadu.
Ne pitajte: Zašto ja? Kad nešto krene loše, obično kažemo: Zašto baš meni to da se desi?, ali to nas dublje gura u provaliju.
Budite raspoloženi. Istraživanje je otkrilo da su svi na poslu srećniji kad se slažu s kolegama i kada deo dana provedu šaleći se zajedno.
Volite svoje bližnje. Istraživanja pokazuju da skladan i dug brak osigurava isto onoliko sreće kao i poveća ušteđevina. Brojne studije pokazuju da su nežne, ohrabrujuće veze najvažnija komponenta sreće. Naučnici sa Univerzitetu u Virdžiniji su pomoću kompjuterske tomografije dokazali da se supruge koje su nervozne ili pod stresom odmah bolje osećaju kada osete dodir svog partnera. Moždana aktivnost tako dolazi u ravnotežu.
Pružite ruku u nevolji. Kod osoba koje rado pomažu drugima stvara se gotovo euforično stanje, obnovljena im je snaga, smireniji su i zadovoljniji. A to su detalji od kojih se sastoji sreća.
Cenite, gradite i čuvajte prijateljstvo. Divan je osećaj kada s bliskom osobom možete sve da podelite. Oni koji investiraju u takve socijalne odnose dokazano su srećniji od ljudi koji poseduju novac, prestiž i moć. Prijateljstva boje naš život i zaokružuju ga. Važno je shvatiti da je nekolicina dobrih prijatelja važnija za naše blagostanje od gomile površnih kontakata.
I ne zaboravite najvažnije – samo zdrav čovek je srećan čovek.
Ispunjenje snova
Blago deci, ona žele da postanu princeze, tajni agenti, poznati fudbaleri, pevači i čvrsto veruju da će im se san ostvariti. Većina odraslih u nekom trenutku gubi tu vrstu zahteva kada je sreća u pitanju. Jedan kompromis sledi drugi i tako se pletemo u večito kolo svakodnevice. Šteta! Samo oni koji imaju snove i želje mogu i da ih ostvare. Stručnjaci koji istražuju sreću znaju da snovi i želje mogu da se ostvare ukoliko zaista čvrsto verujete u njih.