Šta od lekova treba poneti na letovanje?

Foto: Pixabay / jessica45

Na letovanju, lekovi mogu zatrebati iznenada, usred noći. Apoteka može biti daleko od mesta u kome letujete, a pedijatar nedostupan. Šta je važno da ponesete?

Lekovi za snižavanje telesne temperature

Jedan od najčešćih pratilaca infekcija tokom leta je povišena telesna tempera­tura. Temperature do 38 stepeni se ne spuštaju lekovima, već je dete dovoljno tuširati mlakom vodom. Za temperature preko 38.5 stepeni potrebno je koristiti lekove za snižavanje telesne temperature, poput ibuprofena u formi sirupa za mlađu decu i formi tableta za stariju decu i odrasle.

  • Povišena telesna temperatura se može javiti kao pratilac raznih virusnih ili bakterijskih infekcija, kod upale grla, uha, upale mokraćnih puteva. Pored snižavanja visoke telesne temperature, ibuprofen je i dobar analgetik, što znači da može pomoći kod bolnih stanja – kaže magistar farmacije Vesna Godić iz Hemofarma.

I upala uha kod dece je dosta česta letnja tego­ba.

  • Kada se javi prvi osećaj bola u uhu, potrebno je detetu dati sirup na bazi ibuprofena, a ako se i posle primene leka bol ponovi potrebno je potražiti savet pedijatra. Budite obazrivi i po pitanju izlaganja deteta suncu, jer usled nepažnje može doći do pojave opekotina, sunčanice, vrtoglavice i glavobolje praćene temperaturom, kada je detetu pored leka važno davati da pije i veću količinu tečnosti – upozorava naša sagovornica.

Obavezno probiotik

Stomačne tegobe su vrlo čest problem na putovanju. Promena klime, promena pijaće vode, promena ishrane posebno ukoliko se putuje u zemlje u kojima je hrana intenzivnije začinjena, sve to utiče na pojavu stomačnih tegoba praćenih prolivom kod dece, ali i odraslih. Vodite računa da hrana koju jedete ne stoji dugo na toplom mestu, a posebno budite oprezni sa mlečnim proizvodima i mesom u kojima se bakterije lako razmnožavaju.

  • Kao preventiva stomačnih problema, savetuje se primena probiotika 3 do 5 dana pre polaska na put, kao i sve vreme boravka na putovanju. Probiotici su dodaci ishrani koji doprinose očuvanju zdravlja, pomažu normalnu funkciju digestivnog trakta i efikasni su u prevenciji i tretmanu crevnih infekcija. Probiotske kulture su dobre, korisne bakterije koje obnavljaju crevnu floru, potpomažu varenje hrane, održavaju crevnu peristaltiku i pomažu normalno formiranje stolice. Preparat Probiotic u formi kapsula je namenjen celoj porodici, kapsula se može otvoriti i sadržaj dati deci ili osobama koje ne mogu da progutaju kapsulu. Za bebe je posebno prilagođena forma probiotika u kapima, Probiodrops – objašnjava farmaceut Vesna Godić.

Probiotic kapsule i Probiodrops kapi se savetuju i kao terapija u slučaju trovanja hranom, pojave virusa i bakterija koji narušavaju crevnu floru i dovode do dijareje (tečnih stolica), kod problema sa varenjem hrane, nadimanjem i bolovima u želucu, kod alergija kao pomoć za jačanje imuniteta.

  • Uobičajena doza probiotika je jedna kapsula dnevno, za odrasle i decu. Uzima se svakodnevno, nevezano od obroka. Uz primenu probiotika neposredno pred putovanje i na putu, kao i poštovanje osnovnih pravila higijene što podrazumeva redovno pranje ruku, detaljno pranje voća i povrća, kao i brigu o tome gde i šta jedete, pojava stomačnih infekcija biće svedena na minimum. Probiotike je važno uzimati i prilikom infekcija u kojima se primenjuju antibiotici koji oštećuju crevnu floru. Zato uz antibiotik uvek uzmite i Probiotic Forte – poručuje mr farmacije Vesna Godić.

Ne zaboravite ni

Kapi za nos, ponesite obavezno. Iako su prehlade ređe na letovanju, zapušen nosić otežava detetu uzimanje hrane i čini ga nervoznim. Ne zaboravite ni sterilnu gazu, flastere, antiseptik za obradu posekotina ili oderotina, kao i neizostavno preparate za zaštitu od sunca.

PROMO TEKSTOriginal Article