Šta se dešava ako nekoliko dana pijete vodu iz iste čaše: Mnogi to rade, a doktori upozoravaju

Pexels

Koliko često treba da se pere čaša za vodu? Mnogi to rade svega par puta nedeljno, ali kad čuju šta doktori imaju da kažu – neće im biti dobro.

Da li držite čašu vode pored kreveta ili na stočiću kraj fotelje, dopunjavajući je svakog dana i noći, a da je prethodno ne operete? Ako je to slučaj, verovatno razmišljate zašto biste je i prali, jer je to samo voda… Lekari kažu da pravite veliku grešku, rizikujete da “navučete” gadne bolesti…

– Norovirus, koji je veoma zarazan i koji izaziva povraćanje i dijareju, može da preživi nedelju dana ili više u neopranoj čaši bez adekvatnog čišćenja – kaže za “Best Life” dr Dang Trin.

Hidratacija je važna

Unos vode je izuzetno važan za očuvanje zdravlja, brojne studije su to potvrdile. Naučnici su čak i analizirali šta se dešava u telu ako osoba ne pije vodu tokom celog dana i kakve sve komplikacije mogu da nastanu. A ono što je takođe bitno, jeste da se pobrinete da se ne izlažete štetnim bakterijama i da nenamerno povećate rizik od bolesti upotrebom čaša “sumnjive” higijene.

Jedna čaša ili flašica tokom nekoliko dana

Bilo da koristite flašu za vodu koja može da se ponovo puni ili više volite da pijete iz obične čaše, zanemarivanje pranja između punjenja je široko rasprostranjena praksa, primećuju lekari.

– Ponovna upotreba iste čaše bez pranja je uobičajena u mnogim domaćinstvima – kaže lekar opšte prakse Devin Stoun. Međutim, tako rizikujete da obolite od nekih prilično “gadnih” infekcija, ističe. Kad shvatite o čemu je reč, momentalno ćete promeniti ovu naviku.

– Ako koristite istu čašu nedelju dana bez pranja, bakterije će početi da rastu na površini stakla – kaže za “Best Life” doktor Piter Majkl i dodaje da samo ispiranje vodom nije dovoljno, koristite deterdžent obavezno!

– Ako istu čašu ponovo napunite, sve prisutne bakterije će se brzo razmnožiti i postati opasne po organizam – objašnjava on, navodeći norovirus kao samo jedan od virusa koji mogu da žive na neopranoj čaši. Stoun napominje da tokom vremena bakterije mogu da naprave sopstvenu koloniju koja se zove “biofilm”.

– Bez pranja i ribanja čaša, bakterije ostaju skrivene u filmu, a što je pogodno tle da se dalje razmnožavaju. Na taj način direktno izlažete organizam mikrobima – smatra Stoun.

Kad voda prenoći

Čak i ako redovno perete čašu, ako je napunjenu ostavite da odstoji ceo dan, pa posle tu vodu pijete, to takođe može da bude problematično.

– Čaša ostavljena na otvorenom izložena je bakterijama u vazduhu iz čestica prašine ili drugih izvora – objašnjava Trin i savetuje da je poklopite.

Read More