Šta se dešava sa našim telom ako prečesto jedemo picu?

pixabay.com

Pica je, bez sumnje, među najpopularnijom hranom, a osim što je ukusna, brzo je gotova pa je možemo pojesti na svakom koraku. Međutim, šta se događa sa našim zdravljem ako preteramo sa njenom konzumacijom? Kako donosi Eat This, postoji nekoliko stvari koje će se dogoditi ako prečesto jedemo picu.

Veći rizik od bolesti srca

Iako je pojesti picu s vremena na vreme bezopasno, ako preteramo sa njenom konzumacijom, mogli bismo imati veći rizik od bolesti srca, upozoravaju dijetetičari. Jedno parče obične pice sa sirom može imati približno 400 kalorija.

Pica takođe ima velike količine zasićenih masnoća koje začepljuju arterije, što može povećati rizik od srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Naglo debljanje

Ako prečesto jedemo picu, dijetetičari naglašavaju kako bismo mogli naglo da se udebljamo. Kao što je pomenuto ranije, studije pokazuju kako samo jedno parče pice sadrži više od 400 kalorija, a bilo kakvi dodaci na pici dovode i do većeg broja kalorija.

Samim time, prekomerni unos kalorija tokom određenog vremena dovodi do povećanja telesne težine.

Veći rizik od karcinoma

Jedenje pice koja sadrži prerađeno meso sa visokim udelom masnoće poput kobasica, može povećati rizik od određenih oblika raka, pogotovo ako je konzumiramo često.

Nekoliko studija pokazalo je da osoba koja jede picu više od jednom nedeljno ima skoro 20 odsto veći rizik od karcinoma.

Read More