Šta se dešava u organizmu ako svaki dan pojedemo bananu?

pixabay.com

Banane su poznate kao izuzetno zdrava opcija za užinu koja je prepuna vitamina i hranljivih materija.

Ovo voće je mnogima omiljeno zbog ukusa, ali i zbog toga što je vrlo pristupačno i praktično, odnosno, banane možete poneti i na posao ili ih pojesti sa žitaricama ili uz omiljeni smuti.

Ova voćka obiluje vitaminima A, C, D, E, B6, kao i mineralima kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe koji blagotvorno deluju na naš organizam.

Međutim, da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo sa vašim organizmom ako biste svakodnevno konzumirali ovo voće?

Višak energije

Banane sadrže tri vrste šećera – fruktozu, sarkozu, glukozu i vlakna, kombinaciju koja ima odličan efekat na naše telo i daje mu energiju. Kada se jedu pre ili posle treninga, banane mogu da budu od ključnog značaja za podizanje nivoa energije i sprečavanje osećaja umora tokom dana.

Dijetetičarka Suprija Lal kaže da su banane odličan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po svom sadržaju kalijuma.

– Kalijum u ​​ishrani je ključan za funkciju mišića i opšte telesne funkcije. Naročito ako je neko veoma aktivan, dovoljno kalijuma je imperativ za oporavak mišića i prevenciju grčeva – ističe ona.

Bolje varenje

Kalijum nije jedina korisna hranljiva materija po kojoj su banane poznate.

– Banane su veliki izvor vlakana, koja apsolutno mogu pomoći u procesu varenja. Vlakna pomažu u pokretljivosti i masi stolice, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje – navodi Lal.

Ona dodaje da pored vlakana, banane sadrže i prirodni prebiotik.

– Prebiotici podržavaju crevni mikrobiom u pogledu njegove pravilnosti i kvaliteta – objašnjava dijetetičarka.

Pomažu da smršamo

Svakodnevno konzumiranje banana može pomoći da smršamo – pune su vlakana i proteina, duže nas drže sitim, iako imaju nešto više od 100 kalorija po voćki.

– Banane mogu da podrže zdrav gubitak težine kada se na odgovarajući način kombinuju sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima – kaže Suprija Lal.

Jačaju imunitet

Postoji direktna veza između zdravlja creva i imuniteta, pa stručnjaci smatraju da su zbog ovoga banane odlične za podizanje imuniteta.

– Banane su odličan izvor hranljivih materija, uključujući kalijum, magnezijum, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidante. Svi ovi hranljivi sastojci podržavaju imuni sistem, tako da je uključivanje banana u ishranu mali način da pomognete telu da se zaštiti od virusa i infekcija – navodi dijetetičarka.

Bolje ćemo spavati

Postoje naučni dokazi koji pokazuju da, ako uveče pojedemo bananu, bolje ćemo spavati.

– To je zbog magnezijuma i triptofana koje sadrže. Mnogi ljudi, posebno žene, pate od grčeva u mišićima u toku noći, što može ometati san. Uzrok tome može biti nedostatak magnezijuma – zaključuje Lal i za kraj dodaje da dnevno ne bi trebalo jesti više od dve banane.

Read More