Šta se može desiti ako izbacite banane iz ishrane

Pixabay.com

Bilo da ih mešate u smutiju, kombinujete sa nekim drugim namirnicama ili su vam one omiljeni obrok, banane su jeftin, prenosiv i ukusan način da se zasitite.

Ako ste poput brojnih drugih ljudi odlučili da pređete na ishranu bez ugljenih hidrata, ovo voće verovatno morate da izbacite. Zbog tog poteza bi mogli da doživite neke iznenađujuće zdravstvene promene.

Evo šta bi moglo da se dogodi ako potpuno izbacite banane iz ishrane:

1. Vaš imunološki sistem bi mogao da pati

Banane – a posebno nezrele banane – izvrstan su izvor skroba koji hrani zdrave bakterije u vašem probavnom traktu. Međutim, ako izbacite banane iz ishrane, svojim korisnim crevnim bakterijama možete uskratiti hranu koja im je potrebna za razmnožavanje.

Prema istraživačkom članku iz 2013. objavljenom u časopisu “Frontiers in Immunology”, odgovarajuća probiotička vlakna mogu da vam pomognu u pružanju podrške vašem imunološkom sistemu, ali izbacivanje probiotičke hrane, poput banana, može negativno da utiče na vaš imunitet. Drugim rečima, potencijalno možete postati osetljiviji na bolesti.

2. Trebaće vam više vremena da se oporavite od treninga

Srednja banana sadrži od prilike 517 miligrama kalijuma ili 11% preporučene dnevne doze, a nedostatak kalijuma je povezan sa grčevima u mišićima.

Studija iz 2012. objavljena u “PLOS One” takođe je otkrila da su banane delotvorne u smanjenju upale nakon vežbanja i da su stvorile višu razliku cirkulirajućeg dopamina kod sportista nakon treninga od pića za oporavak od vežbanja na bazi ugljenih hidrata, što bi moglo da znači da bi njihovo izbacivanje iz ishrane moglo da uspori oporavak od treninga.

3. Veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska

Ako želite da održavate ktvni pritisak u zdravom rasponu, možda bi trebali da u jelovniku zadržite banane. Studija iz 2005. objavljena u časopisu “Hypertension” otkrila je da će hrana bogata kalijumom verovatno imati sličan učinak na snižavanje krvnog pritiska kao kalijum hlorid, dodatak koji se često koristi za snižavanje krvnog pritiska.

4. Moguć je i veći rizik od moždanog udara

Visok krvni pritisak je ozbiljan faktor rizika od moždanog udara, a izbacivanje hrane bogate kalijumom, poput banana, iz vaše ishrane bi moglo dodatno da poveća taj rizik.

Zapravo, pregled metaanaliza iz 2013. objavljen u “BMJ” otkrio je da osobe koje su unosile više kalijuma smanjile rizik od moždanog udara za čak 24%, piše “Eat This, Not That”.