Šta se može dogoditi vašem telu ako odlažete veliku nuždu

pixabay.com

Zaista morate da obavite veliku nuždu, ali se nalazite u situaciji kada je nemoguće otići na toalet. Zvuči poznato? To je vrsta noćne more u kojoj se u nekom trenutku svako nađe.

Možda ste usred vrlo važnog sastanka ili ste na putovanju, a nigde u blizini nema odmarališta. Ali, da li je odlaganje obavljanja velika nužde loše za vas?

U jednoj od poslednjih epizoda serijala video-zapisa “Dejli dajdžest”, gastroenterolog dr Samer Islam je objasnio šta se može dogoditi ako odlažete ovaj “zov prirode”.

– Kad god zadržavate stolicu, može se dogoditi nekoliko stvari koje nisu najbolje – kaže on.

Problem kojeg bi ljudi trebalo da budu svesni, objašnjava, jeste da odlaganje obavljanja velike nužde može prouzrokovati zatvor. To se događa iz vrlo jednostavnog razloga: ako zadržavate stolicu, zapravo svom telu šaljete signal da ne može obaviti ono što je nužno.

– Problem je u tome što se vaše telo navikne na to da ne reaguje na nagon, a to zaista može otežati probleme sa crevima – kaže Islam i objašnjava da možete osećati bolove u stomaku, a to može dovesti do disfunkcije dna karlice.

– Pritom rektalni mišići uopšte ne rade ispravno. A s obzirom da ne rade, to će vam dodatno otežati korišćenje toaleta – dodaje doktor.

Uz to, prema njegovim rečima, zbog zadržavanja stolice neće doći do dodatnog nakupljanja toksina u telu što je u stvari najčešći mit vezan uz ovaj problem.