Šta se zna o novom soju koronavirusa?

pixabay.com

Britanske vlasti potvrdile su postojanje novog soja virusa korona koji je otkriven tokom proučavanja virusa genoma kod pacijenata iz jugoistočnog dela Engleske. Tokom pandemije širom sveta uočeni su različiti sojevi Covida-19, ali je ovo prvi put da se sugeriše da je mutacija promenila svojstva virusa.

Novi soj virusa, prema navodima britanske vlade, širi se brže zbog čega su u Londonu i jugoistoku Engleske uvedene nove, rigoroznije mere četvrtog stepena koje će biti na snazi i za vreme božićnih praznika.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je ovaj soj virusa korona izolovan i u Danskoj, Holandiji i Austriji.

Šta je do sada poznato?

– Zdravstveni stručnjaci u Britaniji i dalje imaju malo informacija, ali ukazuju da se mnogo brže širi od drugih sojeva virusa korona. Britanski premijer Boris Džonson je rekao da je širi i do 70 odsto brže, ali naučnici tek treba da potvrde brojke.

– Preliminarna teorija britanskih zdravstvenih vlasti ukazuje da je novi soj pretrpeo promene u proteinu koji se nalazi u šiljcima virusa preko kojih prodire u ćelije.

-Za sada nema dokaza da je smrtonosniji od drugih sojeva virusa korona.

– Trenutno, samo 1.000 slučajeva novog virusa korona je registrovano u Britaniji — svi na jugoistoku Engleske, a još uvek nije poznato da li se proširio i na druge delove zemlje.

– Italija, Holandija i Belgija su zbog toga otkazale sve letove iz Britanije. Belgija će možda zabraniti ulazak državljanima Velike Britanije počev od 1. januara. Češka je uvela oštrije mere karantina za ljude koji stižu iz Velike Britanije. Austrija i Nemačka takođe razmišljaju o suspenziji letova.

– O novom soju Covida-19 London je obavestio Svetsku zdravstvenu organizaciju koja je saopštila da će obaveštavati članice i javnost o svemu što se sazna o karakteristikama i implikacijama ove varijante virusa.