Šta su Bil Gejts i Stiv Džobs najviše zamerali jedan drugome?

Šta su Bil Gejts i Stiv Džobs najviše zamerali jedan drugome? 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN; JOHN G. MABANGLO

Pokojni osnivač Epla Stiv Džobs i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, osnivač Majkrosofta Bil Gejts, poznavali su se dugih 30 godina.

U početku se Bil Gejts divio Džobsu, čak mu je napisao i pismo, koji je ovaj, kako mnogi tvrde čuvao i dok je umirao. Ipak, ubrzo je došlo do rivalstva.

Poznanstvo počinje dolaskom Džobsa kod Gejtsa da bi mu ovaj napravio softver za Epl.

„To je bila jedna čudna poseta tokom koje je Stiv govorio da mu nismo stvarno potrebni i da mu super ide, ali je ipak pokušavao i da proda svoj proizvod. To je njegov način funkcionisanja rekao je da mu nismo mi potrebni, ali da može da nam učiniti da nas uključi u posao“ , pričao je kasnije Gejts.

Osamdesetih godina, Stiv Džobs želeo je da Majkrosoft napravi softvere za Epl. Bil na ovo nije pristao. I tako nijihova saradnja prestaje 1985. godine kada je Majkroft izdao prvi Vidnovs. Tada je Stiv optužio Bila da ga je pokrao.

Na kraju se ispostavilo da su obojica interfejs ukrali od kompanije „Xerox“.

„Mislim da je tačnije da smo obojica imali bogatog komšiju Xerox-a kome sam ja upao u kuću i hteo da mu ukradem TV set, da bih shvatio da si ga pre mene ti već uzeo“, objasnio je Džobsu Gejts.

Od tada je dolazilo i do javnih prozivki.

„Stiv Džobs bio je suštinski čudan i neobično oštećen kao ljudsko biće“, rekao je tada Gejts.

„Nikada nije znao mnogo o tehnologiji, ali je imao osećaj za ono što funkcioniše. Da li ste znali da Džobs nema pojma o tehnologiji? On je samo super prodavac. Ne zna ništa programiranju i 99 odsto onog što govori i razmišlja pogrešno je“, dodao je.

Ni čovek poznat po crnoj rolci u koju je stalno nosio nije mu ostao dužan.

„Imao bi potrebnu širinu da je tu i tamo uzeo LSD ili u mlađim danima otišao u ašram. Bil je u svojoj suštini nemaštovit i nikada ništa nije izumeo. Upravo zato mislim da se prijatnije oseća u filantropiji nego u tehnologiji „, rekao je Džobs.

Takođe je rekao da je Bil Gejts, kroz čitavu svoju inovatrosku karijeru krao tuđe ideje.

„Problem sa Majkrosoftom je to što uopšte nemaju ukusa. I pritom smatram da im opasno nedostaje stila. Nemaju originalnih ideja i uopšte ne unose kulturu u svoje proizvode“, rekao je tada.

Sa druge strane, Gejts je njega optužio da je manipulator i neznalica.

„Bio sam kao manji čarobnjak, jer bi on “izgovorio magične reči” i ja bih video kako hipnotiše ljude, ali zato što sam ja manji čarobnjak, čarolije ne rade na meni“, rekao je.

Ipak, priznao je i da je želeo da bude kao on.

„Pogledao bih ljude i video da su očarani. Bio sam tako ljubomoran. Stiv Džobs je bio genije“, dodao je.

Takođe, svojevremeno se i osvrnuo na to što je Džobs 1985. godine oteran iz Epla, a ipak se u njega vratio kao pobednik dvanaest godina kasnije, odnosno 1997. godine. Isticao je da ova kompanija bez njegovog povratka ne bi bila ono što danas jeste.

„Niko više ne može da uradi ono što je on tamo učinio. Ne bih to mogao ja i ne poznajem nikoga ko bi to mogao“, rekao je Gejts.

Original Article