Šta su “kovid prsti” i zašto nastaju?

Pixabay.com

Ubrzo nakon izbijanja pandemije koronavirusa prošle godine, lekare su zbunile tegobe pacijenata, uglavnom tinejdžera i mladih koji se žale na bolne lezije uglavnom na nožnim prstima, a ponekad i na rukama. Još jedan neobičan simptom Covida-19, pored gubitka čula ukusa i mirisa, nazvan je “kovid prsti”.

Promene na “kovid prstima” su uglavnom crvene ili ljubičaste. Izazivaju bolno pečenje ili svrab, što pacijentima često otežava nošenje cipela ili hodanje.

Francuska studija objavljena u stručnom časopisu, “British Journal of Dermatology”, pokušava da objasni uzroke nastanka bolnih lezija.

Istraživanje pokazuje da lezije mogu biti nuspojava pokušaja imunološkog sistema da odgovori na izloženost virusu, što može dovesti do oštećenja ćelija i tkiva.

Francuski istraživači analizirali su uzorke krvi i kože 50 pacijenata koji su u aprilu 2020. godine prvi put primetili lezije slične zapaljenju krvnih sudova.

Nešto više od polovine pacijenata imalo je druge simptome koji ukazuju na kovid 19, poput kašlja, otežanog disanja i gubitka mirisa ili ukusa, ali svi su bili negativni na pi-si-ar testiranju.

Uzorci su pokazali visok nivo interferona tipa 1, proteina koji aktivira imunološki sistem u borbi protiv virusa, ali koji takođe može izazvati štetu.

Istraživači su takođe otkrili i visok nivo antitela koje može greškom da napadne sopstvene ćelije.

Neprijatan pokazatelj da organizam radi dobar posao

Iako je direktna veza između infekcije koronavirusom i lezija na prstima još uvek nedokazana, istraživači tvrde da istovremenost pojave kovid prstiju i pandemije koronavirusa sigurno nije slučajnost.

Objašnjenje za pojavu “kovid prstiju” nije sasvim iznenađujuće jer jedna od karakteristika kovida 19 i prekomerna reakcija imunološkog sistema nazvana “citokinska oluja”, koja može uzrokovati više štete organizmu od samog virusa.

Dermatolozi kažu da se ljudi sa “kovid prstima” uglavnom osećaju dobro i da retko razvijaju ozbiljnije simptome kovida 19, što odražava dobar imunološki odgovor na virus.

Stručnjaci zato “kovid prste” povezuju sa lakšim ili srednje teškim oblicima kovida 19 i objašnjavaju ih kao nuspojavu borbe organizma protiv virusa, odnosno pomalo neprijatan ali pozitivan pokazatelj da organizam radi dobar posao.

Francuska studija sugeriše i da bi lečenje “kovid prstiju” lokalnim ili sistemskim antiinflamatornim agensima moglo biti efikasno.