Šta sve od lekova treba poneti na odmor: 8 ključnih elemenata

Foto: Profimedia

Sadržaj nesesera sa lekovima treba detaljno isplanirati i prilagoditi načinu putovanja, ali i željenom odredištu.

Kako ne biste slučajno nešto zaboravili, donosimo vam popis par osnovnih stvari koje bi trebalo da ponesete gde god da putujete…

1. U toku vožnje

Za samu vožnju, ukoliko imate mučnine na putu, ponesite lekove čime ćete sprečiti eventualne neprijatnosti kao što su mučnine, vrtoglavice i povraćanja, posebno kod dece. Tablete se uzimaju pola sata pre vožnje i mogu se uzeti više puta na dan ukoliko se dugo vozite. 

2. Za zbrinjavanje lakših povreda

Manjih povreda će verovatno biti, stoga krenimo od najosnovnijeg: par sterilnih gaza, zavoja i vodootpornih flastera za manje ogrebotine i posekotine, antiseptik za rane, a protiv opekotina masti i gelovi. 

Za prvu pomoć kod ogrebotina i manjih posekotina, ranu prvo treba dobro očistiti i dezinfikovati, a potom je zaštitite flasterom ili sterilnom gazom. Ako je posekotina dublja ili veća, najbolje je potražiti pomoć lekara. 

3. Lake zdravstvene tegobe

Potrebno je da imate i analgetike i antipiretike. Zato je najprikladniji paracetamol jer istovremeno smanjuje bol i snižava temperaturu pa je kao takav obavezan u putnoj apoteci, a posebno je pogodan za decu. Sa sobom ponesite i digitalni toplomer za merenje temperature jer je praktičan za putovanja i vrlo jednostavan za korišćenje, a ne može se lako razbiti. 

4. Zaštita od insekata i tretman uboda

Sredstva za zaštitu od insekata deluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose na kožu. Ukoliko do uboda dođe obično se primenjuju gelovi i kreme koji hlade i sprečavaju crvenilo i svrb. Svakako ponesite i pincetu za vađenje trnova, ježevih bodlja, krpelja i sličnog. 

5. Zaštita od sunca

Zaštitne kreme nanose se oko pola sata pre izlaganja suncu i često se obnavljaju. Faktor zavisi od prirodne puti, ali u svakom slučaju ne bi trebalo da bude manji od SPF15. Obavezna su i sredstva za lečenje eventualnih opekotina ili preteranog izlaganja suncu. 

6. Sredstva protiv zatvora i proliva

Na putovanju se, usled promene mesta boravka i načina ishrane, često javljaju i stomačne tegobe, kao što su zatvor ili proliv. Leti zbog visokih temperatura preti veća opasnost od kvarenja hrane, trovanja i nervoznih creva. Kako bi smanjili mogućnost oboljenja važno je redovno pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane. Stoga, sa sobom uvek imajte sredstvo za dezinfekciju ruku koji omogućava trenutnu higijenu i ima antimikrobno dejstvo.

Kako da sami napravite maramice za istinsku dezinfekciju, pročitajte ovde.

Za moguće ekstremnije slučajeve trovanja ili proliva svakako uzmite medicinski ugalj koji efikasno pomaže kod navedenih situacija. Neki, pogotovu mladi, leti imaju tendenciju da se hrane na brzinu, neredovno i loše pa dolazi do zatvora. Ukoliko ste se prepoznali, na put obavezno ponesite čepiće koji brzo i delotvorno rešavaju problem zatvora. 

7. Kozmetički putni neseser

Uz navedene probleme do kojih često dolazi na letovanjima svoj neseser obavezno napunite i običnim i vlažnim maramicama, balsamom za usne, higijenskim ulošcima i lekom protiv neke lakše bolesti kojoj ste posebno skloni, jer nikad se ne zna.

Sa sobom obavezno ponesite i zdravstvenu knjižicu. Ako ste hronični bolesnik nemojte da zaboravite da ponesete sa sobom svoju propisanu terapiju, pazeći pri tom da imate dovoljnu količini za vreme celog odmora. 

8. Medicinska znanja koja su vam neophodna

Pre odlaska u stranu, posebno tropsku, zemlju informišite se o zdravstvenim zakonima i mogućim rizicima, proverite da li je voda iz vodovoda za piće. 

Izvor: TPortal