Šta tačno izaziva bol u grudima nakon ručka?

pixabay.com

Kome se treba obratiti kada se javi bol u grudima nakon konzumiranja hrane, jutros su za Prvu televiziju odgovorili Nada Macura kardiolog i gastroenterolog Vojislav Perišić.

Kako se pravilno hraniti, koliko šoljica kafe je sasvim korektno da se konzumira, kao i koji krompir je zdraviji da se jede (stariji ili mladi) je jutros bila tema u Jutarnjem programu, a gosti su bili kardiolog Nada Macura i gastroenterolog Vojislav Perišić.

Na pitanje kome se treba obratiti kada se posle ručka javi bol u grudima, Nada Macura je izjavila da želudac može da imitira srčani bol, a da se često mladim muškarcima koji imaju određen način života, a on obuhvata konzumiranje masne hrane i alkohola čini da za posledicu toga imaju bol u grudima.

– Bol donje inferiorne površine srca može dati želudačnu bol, ali je on mnogo blaži kada je u pitanju ta donja polovina srca u odnosu na gornju kada se već radi o infarktnom stanju – izjavila je za Jutarnji program Macura.

Prejedanje je jedan od razloga zbog kojeg se događaju ovakvi bolovi i Macura preporučuje da se kontrolisano konzumira hrana, kao i u manjim količinama.

Profesor Vojislav Perišić je izjavio da je primetio da se u poslednje vreme često javljaju bolovi u grudima nakon obroka i za Jutarnji program izneo slučaj koji nije toliko poznat javnosti, gde je izložio da se kod jedne osobe javila iznenadna bol u grudima, a ta osoba nikada nije imala nikakve anomalije, gde je nakon ispitivanja došlo do zaključka da je zapravo bio zaglavljen komad hrane, nakon intervencije je osoba odmah osetila olakšanje.