Šta učiniti u preventivi malignih bolesti kod dece

Foto: Profimedia

Svake godine u svetu od nekog oblika malignog tumora oboli više od 160.000 dece, oko 90.000 umre, a prema podacima iz 2011. godine u Srbiji je obolelo 339 dece uzrasta do 19 godina, što je 0,9 odsto svih slučajeva raka, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj 15. februara 2014. godine i posvećenoj Međunarodnom danu dece obolele od malignih bolesti, prenosi Tanjug.

Na konferenciji je rečeno da u strukutri obolevanja tumori mozga, leukemije i limfomi čine 45,4 odsto malignih bolesti dece do 19 godina, odnosno dve trećine svih malignih bolesti uzrasta do 15 godina, dok su maligni tumori, odnosno karcinomi, koji čine 90 odsto malinih tumora odraslih, u dečijem uzrastu izuzetno retki.

Direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batutu” Dragan Ilić rekao je da su najčešći tumori mozga u uzrastu do 14 godina i da je procenat preživljavanja 80 odsto, zatim leukemija, od koje obolevaju deca do 15 godina i gde postoji 82 odsto novoregistrovanih sa 90 odsto izlečenja.

Na trećem mestu po najčešćem obolevanju kod dece je limfom, koji se otkrije u procentu od 6,6 odsto, na uzrastu od 15 do 19 godina i tu je registrovano 90 odsto preživljavanja.

Direktor Instituta za pedijatriju na Univerzitetskoj dečijoj klinici docent Dejan Škorić rekao je da je u Srbiji učinjeno mnogo u poslednjih 20 godina na lečenju dece obolele od malignih bolesti i da je preživljavanje i 90 procenata zahvaljujući kombinaciji hemoterapije i hirurgije i postoperativno praćenje dece. On je ukazao na oboljenja koja se teško leče i tu podvukao tumor neuroblastom, za koji u određenom stupnju bolesti nema preživljavanja.

Škorić je dodao da je najčešće obolevanje kod dece od akutne leukemije, a simptomi su zamaranje, dete je bledo, odbija da jede ili da sisa, pojavljuju se modrice, tačkice na koži i upalne infekcije traju duže nego što je uobičajeno.

Kod tumora CNS jedan od prvih simptoma je glavobolja, dok su kod limfoma povećani limfni čvorovi na vratu, iznad ključne kosti…

Kada je reč o preventivi, dodao je Škorić, najvažnija je genetika, trudnice treba da izbegavaju infekcije, zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje, alkohol i drogu, treba da vode računa o načinu ishrane i života. Posle porođaja, nagalasio je Škorić, obavezno je dojenje deteta jer je to najbolja preventiva.omladine Radovan Bogdanović ukazao je na dobru saradnju sa udruženjem roditelja dece obolele od malignih bolesti “Zvončica” pri Institutu uz čiju pomoć je osnovana i prva toditeljska kuća.