Šta uraditi kada teče krv iz nosa

Deci, pogotovo onoj živahnoj, često teče krv na nos. Razlozi tih krvarenja su najčešće bezazleni npr. dete je udarila lopta u glavu ili je primilo nezgodan udarac, našlo se u tučnjavi. Nosna sluzokoža je veoma osetljivo podrueje. I pri najmanjoj povredi, prejakom pražnjenju nosa u maramicu ili kopanju prstom nosa sićušni krvni sudovi popucaju pa dolazi do krvarenja iz nosa.

Uglavnom su ta krvarenja bez većih psledica, mada mogu izgledati zastrašujuće. Lekari upozoravaju da ništa ne treba stavljati u nozdrve. Da bi se izbegle povrede nosa najbolje je dete što ranije naučiti da samo briše nos.

Neke uobičajene bolesti isto tako mogu uzrokovati krvarenje iz nosa. Tokom virusnih bolesti, kao što su boginje, ili obična prehlada, kapilari nosne sluzokože se šire pa to može izazvati krvarenje. Visoka temperatura isušuje sluzokožu nosa, što je može učiniti još osetljivijom. Kapljice za nos mogu potstaći krvarenje a aspirin je poznat po svom antikoagulacionom dejstvu, pa može i on potstaći krvarenje iz nosa.

Neka krvarenja iz nosa nastupaju posle dugog izlaganja suncu, inače se češće dešavaju leti. Činjenica je da se kapilari koji učestvuju u regulisanju telesne temperature, šire pod uticajem vrućine. Leti suvi vazduh zagađen prašinom nadražuje sluzokožu nosa. Zato deca koja pate od alergijskih kijavica vrlo lako krvare iz nosa.

Suv vazduh pogoduje pojavi krvarenja iz nosa pa je potrebno redovno provetravati prostorije u kojima dete boravi a idealna temperatura u sobama bi trebala da bude između 18 i 19 stepeni Celzijusa.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Stavite dete da sedi, uspravne glave ili malo nagnute prema napred. Nagovorite ga da isprazni nos u maramicu kako bi izbacilo sve eventualne krvne ugruške iz nosa.

Recite mu da pritisne nozdrve izme?u palca i kažiprst i da ih drži evrsto stisnute barem 5 do 10 minuta. Nikad ne stavljajte u nozdrve vatu jer ona širi nozdtve umesto da ih stegne, a od vate ostaju koneiai u oštećnom tkivu i spreeavaju uspešno zarašaivanje povrede sluzokoć.

Ako je krvarenje obilno ili je u pitanju vrlo malo dete u nozdrve nežno umetnite hpmeostatski tampon, (koji može da se kupi u apoteci), pa nežno nos prstima da bi ste zaustavili krvarenje. U normalnim slueajevima krvarenje prestaje za nekoliko minuta.

Ako krvarenje dugo traje, odvedite dete kod lekara, on ć staviti u nozdrva tampon od veoma tanke presavijene gaze, koje ć dete držati nekoliko sati, pa i duže prema savetu lekara.