Staparska listara (recept)

Staparska listara (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Nedavno smo imali priliku da posetimo Sombor i Apatin, tačnije iz apatinske marine smo isplovili brodom i provozali do Liberlanda, rečne ade na Dunavu koja se nalazi preko puta Bačkog Monoštora kako bi upoznali turistički potencijal ovog dela dunavske regije.

Kako se mi bavimo kulinarstvom, pažnju nam je ukrala poslastica koja je bila servirana toga dana na ručku, a pri tome donešena na vrlo interesantan način – umotana u vezeni stolnjak, pa tako uredno zamotana u vunenu torbicu sa prepoznatljivim staparskim motivima ruža, kako bi ostala topla do služenja.

Šta je staparska listara? To je suva pita napravljena od domaćih ručno razvučenih kora sa mašću filovana orasima, suvim grožđem i šećerom.

Proces pripreme je dug i složen te će biti izazov i za one spretnije u kuhinji, ali nam je cilj da zabeležimo naše iskustvo i povežemo sa turističkom ponudom regije da je degustacija ove izvanredne suve pite obavezna.

Staparska listara (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Ako nameravate na sever Bačke, a Dunav sigurno zove, probajte suvu pitu, ali i somborski sir u kačici.

Preporuka za turističke radnike bi bila da se nađe način kako bi ovo blago od pite prodavali kao suvenir, imperativ da se ponese iz posete ovim krajevima.

Staparska listara (recept) 3
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 1,5-2kg brašna
  • 350 oraha, pola seckanih, pola mlevenih
  • 200g šećera
  • 200g suvog grožđa
  • mast
  • voda
  • so

Način pripreme:

U brašno sipati so, mlaku vodu, promešati pa dodati još hladne vode. Zamesiti testo i tako testo raditi desetak minuta. Zatim testo podeliti na pet jufki, i ostaviti ga da odstoji. Premazati svaku jufku mašću i razvlačiti kore.

Kada krene proces slaganja, staviti koru u okrugli pleh, koru posuti filom, pa tako redom dok ne potrošimo sve kore i sav fil. Zatim peći 45 minuta na 160C. Kada je pita gotova iseći na kockice posuti sa dosta šećera u prahu i poslužiti toplo.

Uživajte!

Original Article