Statini: Za Šta Je To? Lek?

Statini predstavljaju grupu lekova za terapiju povišenog holesterola. Oni snižavaju koncentraciju holesterola u krvi, pogotovo koncentracije LDL („lošeg“) holesterola.

Osobe sa povišenim holesterolom, pogotovo sa povišenim LDL holesterolom, se nalaze u grupi sa povišenim rizikom za razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Pri povišenim vrednostima holesterola dolazi do njegovog nagomilavanja u zidovima krvnih sudova i začepljenja istih, posledično razvija se angina pektoris, dolazi do infarkta miokarda ili šloga. Stoga, statini su važni u prevenciji ovih rizika.

Statini: Za Šta Je To? Lek?; FOTO: https://www.health.harvard.edu/drugs-and-medications/the-new-state-of-statins

Statini: Za Šta Je To? Lek?; FOTO: https://www.health.harvard.edu/drugs-and-medications/the-new-state-of-statins

Kome su statini namenjeni?


shop.produzizivot vertikalni baner

Statini se preporučuju pacijentima sledećim situacijama:

 • Ukoliko su koncentracije LDL holesterola 190mg/dl i više
 • Ukoliko pacijent već ima neko kardiovaskularno oboljenje
 • Ukoliko je pacijent u starosnoj grupi 40-75 godina sa povišenim rizikom za razvoj kardiovaskularnih obljenja u narednih 10 godina
 • Ukoliko se pacijent leči od dijabetesa, u starosnoj je grupi 40-75 godina i ima povišene vrednosti LDL holesterola

Mehanizam dejstva

Organizmu je potreban holesterol da bi normalno funkcionisao. Telo se snabdeva holesterolom iz hrane i produkovanjem holesterola u jetri. Problem se javi kada nivo holesterola u krvi postane viši od željenih i dozvoljenih vrednosti. Tada se primenjuju statini, lekovi koji snižavaju nivo holesterola u krvi.

Mehanizam dejstva statina se zasniva na blokiranju produkcije enzima HMG-CoA reduktaze. Ovaj enzim je potreban jetri za produkciju holesterola, stoga njegovom blokadom snižavamo produkciju holesterola u jetri i posledično dobijamo snižene koncentracije holesterola u krvi.

Pored toga, statini olakšavaju organizmu da apsorbuje već nakupljen holesterol iz arterija.

Pozitivna dejstva statina

Istraživanja pokazuju da statini mogu sniziti nivo holesterola i do 50%. Zbog sposobnosti snižavanja nivoa holesterola, statini samim tim snižavaju i rizik za nastanak srčanog udara ili šloga.

Novija istraživanja pokazuju čak, i da statini imaju efekat na nivo triglicerida u krvi (snižavaju ga), kao i da u određenoj meri povišavaju koncentraciju HDL – „dobrog“ holesterola.

Lekovi imaju antiinflamatorno dejstvo na krvne sudove, srce i mozak, čime aditivno smanjuju rizike od gore napomenutih stanja.

Vrste statina

Neki od primera statina:

 • Atorvastatin
 • Fluvastatin
 • Lovastatin
 • Simvastatin

Neke kombinacije lekova takođe sadrže statine:

 • Amlodipin/atorvastatin
 • Ezetimib/simvastatin

Neželjena dejstva

Osobe na terapiji statinima treba da izbegavaju grejpfrut. Grejpfrut stupa u interakcije sa određenim statinima i dovodi do pogoršanja neželjenih dejstava ili do njihove učestalije pojave. Ovo se posebno odnosi na lovastatin i simvastatin.

Kome su statini namenjeni?

Kome su statini namenjeni?

Pojava neželjenih efekata statina je relativna i zavisi od više faktora. Kod nekih osoba se ne moraju uopšte ispoljiti dok kod nekih nuspojave su prisutne i variraju u svom intenzitetu. Kod nuspojava koje se ne povlače određeni vremenski period, potrebno je korigovati dozu ili preći na drugu grupu statina.

Najčešće nuspojae primene statina:

Oni spadaju u blaga neželjena dejstva. Međutim, statini mogu dovesti i do pojave ozbiljnih neželjenih dejstava, poput:

Oštećenje mišića

Statini izazivaju bol u mišićima, pogotovo primenjeni u visokim dozama. U retkim slučajevima mogu dovesti do razlaganja mišića, stanje koje se naziva rabdomioliza. U ovoj situaciji mišići otpuštaju protein mioglobin u krvotok.

Stanje može dovesti do ozbiljnog oštećenja bubrega. Rizik za ovo stanje se povišava ukoliko uzimate statine, pogotovo lovastatin i simvastatin, sa sledećim lekovima:

 • Ketokonazol ili itrakonazol (antifungicidi)
 • Ciklosporin
 • Eritromicin
 • Niacin

Oštećenje jetre

Još jedna ozbiljna nuspojava primene ovih lekova. Znak oštećenja jetre su povišene koncentracije jetrenih enzima u krvi. Doktor može tražiti analizu krvi kako bi proverio nivo enzima pre početka terapije i u bilo kom momentu tokom terapije radi praćenja funkcije jetre. Simptomi oštećenja jetre uključuju:

Povišen rizik za razvoj dijabetesa melitusa

Statini mogu dovesti i do porasta koncentacije glukoze (šećera) u krvi i povišava rizik za nastanak dijabetesa melitusa tip 2 (šećerna bolest).

Konfuzija i problem sa pamćenjem

Kod nekih osoba se može javiti konfuzija ili problem a pamćenjem tokom terapije statinima, iako istraživanja pokazuju drugačije. Posavetujte se sa Vašim doktorom ukoliko primetite ove simptome kod sebe.

Statini i alkohol?

Ukoliko ste na terapiji statinima, imate zdravu jetru i konzumirate alkohol u umerenim količinama, ne bi trebalo da se jave bilo kakve posledice. Veći problem se javlja ukoliko konzumirate alkohol u vleikim količinama redovno ili imate neko oboljenje jetre. U ovoj situaciji kombinacija alkohola i statina je opasna i dovodi do ozbiljnih oštećenja jetre. Obavezno se posavetujte sa doktorom pre početka konzumiranja alkohola tokom terapije statinima.

Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i terapija statinima aditivno dovode do snižavanja koncentracije holesterola i dalje prevencije ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja.

Ukoliko Vam se svideo naš tekst, zamolili bismo Vas da nas podržite tako što ćete nas pratiti na Facebook-u ili Twitter-u. Ostanite sa nama i upoznajte nas bolje >>!

Pročitajte još

Original Article