Stiže moćan lijek za prevenciju HIV-a: ‘Ovo je prvi put da se baš nitko nije zarazio’

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su proveli značajno kliničko ispitivanje u proteklom je periodu u Južnoj Africi i Ugandi i otkrili da injekcija novog lijeka za preekspozicijsku profilaksu (PrEP) dva puta godišnje pruža potpunu zaštitu od zaraze HIV-om za mlade žene.

Ispitivanje Purpose 1 testiralo je učinkovitost lenakapavira (lenacapavir), inhibitora fuzijske kapside, u usporedbi s dva druga PrEP lijeka, oba u tabletama za dnevnu upotrebu. Lenacapavir djeluje tako da ometa HIV kapsidu, proteinski omotač neophodan za replikaciju virusa.

Taj novi pristup koji se primjenjuje neposredno pod kožu svakih šest mjeseci obećava prikladniju i pouzdaniju metodu prevencije. Liječnica Linda-Gail Bekker, glavna istraživačica za južnoafrički dio studije, objasnila je ispitivanja.

Zapanjujuću rezultati

Ispitivanje provedeno na 5000 sudionica na tri mjesta u Ugandi i 25 mjesta u Južnoj Africi, imalo je za cilj procijeniti može li lenakapavir pružiti bolju zaštitu od HIV-a u usporedbi s dobro etabliranom dnevnom pilulom Truvada (F/TDF) i novijom dnevnom pilulom, Descovy (F/TAF), poznatima po svojim boljim farmakokinetičkim svojstvima.

Sudionice su nasumično raspoređene u jednu od tri grupe u omjeru 2:2:1 (Len LA: F/TAF: F/TDF) na dvostruko slijepi način, što znači da ni sudionice ni istraživači nisu znali koji su lijekovi primijenjeni.

Rezultati su bili zapanjujući: niti jedna od 2134 žene koje su primale lenacapavir nije dobila HIV, što pokazuje 100-postotnu učinkovitost. Za usporedbu, 16 od 1068 žena koje su uzimale Truvadu (1,5%) i 39 od 2136 žena koje su uzimale Descovy (1,8%) dobilo je HIV.

Ovo otkriće nudi značajnu nadu za prevenciju HIV-a, posebno među mladim ženama u istočnoj i južnoj Africi, koje su nerazmjerno pogođene novim HIV infekcijama. Pokazalo se da je održavanje dnevnih PrEP režima izazovno zbog raznih društvenih i strukturnih prepreka, no injekcija dvaput godišnje mogla bi prevladati te prepreke.

Tea je otkrila bolest za koju ne postoji lijek: ‘Krenulo je sa žarenjem, a onda se proširilo’

Procjenjuje se učinkovitost

Uspjeh ispitivanja doveo je do toga da neovisni odbor za praćenje sigurnosti podataka preporuči prekid “slijepe” faze ispitivanja, dopuštajući svim sudionicima da odaberu željenu PrEP opciju. Ova odluka naglašava važnost i potencijalni učinak lenakapavira kao novog alata u borbi protiv HIV-a.

Ispitivanje Purpose 1 nastavit će se u “otvorenoj” fazi, gdje će sudionici biti obaviješteni o svojoj skupini za liječenje i moći će odabrati željenu PrEP metodu. U tijeku je sestrinsko ispitivanje, Purpose 2, koje cilja na cisrodne muškarce, transrodne i nebinarne osobe koje imaju spolne odnose s muškarcima, kako bi se dodatno procijenila učinkovitost lijeka u različitim populacijama. Svjetska zdravstvena organizacija također će pregledati rezultate studije te izdati preporuke.

Strategije prevencije HIV-a moraju biti višestruke, kombinirajući PrEP sa samotestiranjem, pristupom kondomima, liječenjem spolno prenosivih infekcija, kontracepcijom i medicinskim obrezivanjem muškaraca.

“Nadamo se da će smanjenjem učestalosti odluka o prevenciji na samo dva puta godišnje, mladim ljudima biti lakše ostati zaštićeni od HIV-a. Za mlade žene koje se suočavaju s izazovima kao što su pristupačnost klinika ili stigma, injekcije lenakapavira nude obećavajuće rješenje koje im pomaže da ostanu bez HIV-a”, zaključuje Bekker u svom novom eseju.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More