Stižu nam umjetna viralna cjepiva: Novom metodom uskoro bismo mogli iskorijeniti brojne bolesti

Autor: Zlatko Govedić

U budućnosti, umjesto da gutamo lijekove za liječenje bolesti, mogli bismo gutati umjetne oblike života koji će moći djelovati unutar vašeg tijela kako bi analizirao ili uklonio bolesti.

Iako zvuči kao tema za našu susjednu rubriku “Planet X”, tim sa Sveučilišta u južnoj Danskoj i Državnog sveučilišta u Kentu (Ohio, SAD) detaljno je opisao kako posebno dizajnirane hibridne molekule DNK i proteina u konačnici mogu postati temelj tih umjetnih živih organizama.

Ideja je da bi ti mali bioboti mogli biti programirani da ciljaju specifične zdravstvene probleme, bilo da je riječ o isporuci određenih vrsta lijekova ili poticanju određenih stanica odgovora iz imunosnog sustava.

U bliskoj budućnosti iskorijenit ćemo jednu od najopakijih bolesti: ‘Novo cjepivo je učinkovito i jeftino’

“U prirodi, većina organizama ima prirodne neprijatelje, ali neki nemaju. Na primjer, neki virusi koji uzrokuju bolest nemaju prirodnog neprijatelja. Bilo bi logično stvoriti umjetni oblik života koji bi im mogao postati neprijatelj”, kaže biotehnolog Chenguang Lou sa Sveučilišta u južnoj Danskoj.

Znanstvenici osmišljavaju stvaranje tih umjetnih saveznika u obliku dizajniranih virusa, bakterija i stanica.

Hibridne biomolekule

Iako su ti umjetni oblici života još daleko od realizacije, istraživači su već ranije izgradili DNK-peptidnu konjugatu: molekulu koja kombinira DNK i peptide, tj. nizove aminokiselina koji se koriste za stvaranje proteina.

DNK pruža preciznu kontrolu nad načinom na koji je molekula programirana, ali je ograničena u pogledu reakcija koje može olakšati, dok peptidi (s 20 mogućih kombinacija aminokiselina) pružaju fleksibilnost u manipuliranju njihovim kemijskim okolinama.

Osim što koriste hibridne biomolekule za izgradnju umjetnih oblika života, znanstvenici ih također mogu koristiti za temelje virusnih cjepiva, što bi nam omogućilo personalizirani način borbe protiv infekcija.

“Umjetno viralno cjepivo moglo bi biti dostupno za otprilike 10 godina, ali s našim znanjem, u načelu ne postoji prepreka za proizvodnju umjetnih staničnih organizama u budućnosti”, zaključuje Lou.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More