Što boja očiju govori o vama?

Izreka da su oči „naši prozori u svijet“ može se nadopuniti i drugom izrekom da su „oči ogledalo duše“. Boja očiju kod svakog ljudskog bića ovisi o njegovoj genetskoj predispoziciji tj. o boji očiju koju imaju njegovi ili njezini roditelji, te njihove bake i djedovi kao i raspodjela njegovog pigmenta.

Boja očiju kao i mnoge druge značajke koje svaki čovjek posjeduje dobiva se genetskom predispozicijom. Ona ovisi o tome kakve su boje oči imali roditelji, no katkada i bake i djedovi, te prabake i pradjedovi. Ukoliko dijete naslijedi boju očiju druge ili treće generacije prije njega to se naziva „generacijski skok“ ili „generacijsko preskakanje“ (engl. generation skipping).
Boju očiju određuje količina melanina u šarenici oka te raspodjela pigmenta tog istog melanina. Melanin proizvode melanociti u spomenutoj šarenici. U svim bojama očiju, pigmentni epitel šarenice sadrži crni pigment (melanin). No osim što daje cjelokupan dojam licu osobe, kaže se i da boja očiju određuje karakter pojedine osobe i njezinu osobnost.

Optical Express

Smeđe, zelene, plave, sive ili jantarne?

Najčešća boja očiju na svijetu je smeđa boja, koju ima više od 55% stanovništva na svijetu. Smeđa boja očiju varira od svjetlo smeđih (oči boje lješnjaka) do vrlo tamno smeđih koje se nalaze na granici sa crnom bojom – iako crna boja očiju kao takva ne postoji.
Za osobe sa svjetlo smeđim (boja lješnjaka) očima kaže se da su vrlo hrabre i spremne na mnoge životne izazove. Iako su često vrlo privlačne, osobe s tom bojom očiju znaju biti lijene i nagle naravi. Tek 12% ljudi na svijetu ima takvu boju očiju. Također, boja ovakvih očiju može varirati ovisno o tome da li su izložene dnevnom ili umjetnom svijetlu, pa takve oči mogu poprimiti bakrene, zelene i pak tamnije smeđe tonove.

Osobe koje pak imaju tamnije nijanse smeđe boje očiju posjeduju visoku razinu empatije, po prirodi su vrlo uporne, vrlo neovisne i u njih se može pouzdati u mnogim životnim situacijama. Omiljene su u društvu i iznimno otvorene, više inkliniraju duhovnosti, a manje materijalizmu. Mane su im „veliki ego“ ponekada popraćen visokom razinom taštine. Vrlo često utjelovljuju snagu u društvu i imaju razvijenu kreativnost.

Hladne boje, plava i zelena boja očiju, rjeđe su nego tople boje.

Tako osoba sa plavom bojom očiju, koja kao takva izvire iz genetske varijacije tj. genetski recesivnih osobina koje je rezultat smanjene količine pigmenta u oku, ima svega 8% ljudi. Plava boja očiju je zapravo raspršenje svjetlosti koju odbija šarenica. Kaže se da su osobe sa takvom bojom očiju vrlo energične, da zrače posebnom energijom koja se poistovjećuje sa električnim nabojem. Diče se visokom razinom razboritosti, manje se vode osjećajima, a više razumom. Mane su im netaktičnost i brzopletost.

Zelena boja očiju

Druga hladna boja je zelena boja očiju. Takvu boju očiju ima oko 18% svjetskog stanovništva, što je značajno više nego osoba sa plavim očima. Osobe zelenih očiju su vrlo karizmatične i posjeduju visoku razinu inovativnosti. Kao i osobe sa plavim očima, zelenooke se osobe poistovjećuje sa mladošću i zdravljem. Takve su osobe sklone avanturističkom načinu života i općenito ih se povezuje sa hedonizmom. Rijetko su sami i uglavnom su okruženi većim društvom koje privlače. Mane su im tvrdoglavost, sklonost manipulaciji i ljubomora.

Sive oči – jesu li one plave?

Iako plave oči imaju vrlo malu količinu pigmenta, oči koje imaju još manje pigmenta nego plave su one koje nazivamo – sive oči. Takve se oči zapravo mogu okarakterizirati kao izrazito plave oči sa srebrnim odsjajem. Takva je boja očiju karakteristična za stanovnike Istočne Europe iako je se – doduše vrlo rijetko, može naći i u drugim dijelovima svijeta. To su izrazito razborite osobe, iako često hipersenzibilni, što skrivaju prikrivenom introvertnošću. Često su vrlo tvrdog karaktera, liderski su nastrojeni, moglo bi se reći da su rođeni vođe. Glavna mana im je nagli karakter.

Jantarna boja očiju

Osoba koje posjeduju jantarnu boju očiju ima svega 2% svjetske populacije. Takvo oko ima manje pigmenta od smeđeg oka, ali zato posjeduje žućkaste i bakrene odsjaje. Takvi su preljevi boja u oku posljedica pigmenta lipokroma. Osim što su hiperaktivni, imaju vrlo nagao temperament i sve rade sa puno strasti. Kompetitivni su, ali i netrpeljivi i često konfliktni.

I na kraju treba spomenuti i osobe sa očima različite boje tzv. heterokromija. Drugačiju boju oka uzrokuje višak ili manjak pigmenta unutar šarenice. On može biti genetski predispozicioniran ili može biti uzrok neke očne bolesti. Osobe sa različitim bojama očiju vrlo su interesantne i ne mogu proći neopaženo.

Pročitajte sljedeće:
5 savjeta za dobro zdravlje ove jeseni!
Otkriveno je koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju
Vitamin C – zašto nam je potreban?
Zašto vam titra oko – svi uzroci treperenja oka
Kako zaštititi oči na suncu?
Top 7 vitamina za zdravlje očiju
Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?
“Nano – kapi” – kapi koje popravljaju vid