ŠTO JE ZDRAVIJE – PEĆI ILI KUHATI KESTEN? Omiljen jesenski plod daje puno energije, ali liniju ne dira!

Foto: Pexels

MOĆAN PLOD

+
AAA

ŠTO JE ZDRAVIJE – PEĆI ILI KUHATI KESTEN? Omiljen jesenski plod daje puno energije, ali liniju ne dira!

Autor: T. Š.

Gotovo da ne možemo zamisliti jesen bez mirisa pečenih kestena na ulicama. Pečeni, kuhani, u kolačima ili samo pire sa šlagom, ljubitelji ovog popularnog orašastog plodova gotovo da ne mogu reći koji im je najdraži način konzumacije ove namirnice.

No, jeste li se ikad zapitali što je zdravije – peći ili kuhati kesten? Kako bi iz njega dobili ono najbolje, ovo trebate znati.

Kesten spada u orašaste plodove, a specifičan je po tome što obiluje kalorijama, nema puno masti i jedini je orašasti plod bogat vitaminom C.

Foto: Pexels

Hranjivost mu je velika zbog velike količine škroba kojeg ima više nego u krumpiru, a njegov udio u plodu kestena je čak 44 posto. To znači da će nam dati jako puno energije, no bez narušavanja linije. Osim toga, odličan je saveznik protiv lošeg kolesterola i ima dokazana protuupalna svojstva.

Kesten je bogat vitaminom A, B kompleks i C, sadržava puno folne kiseline i mnogo minerala. Bogat je kalijem i fosforom, a sadržava i manje doze kalcija, magnezija, sumpora, klora, željeza, bakra te mangana.

Ono najbitnije je njegova debela kora koja štiti sve nutrijente, jer ne propušta ni na viskom temperaturama. No, kad je u pitanju peći ili kuhati, zapravo je točan odgovor da trebate jesti i pečeni i kuhani kesten. Naime, kad se kuha, prilikom termičke obrade ispari nešto vitamina, dok kod pečenja kesten gubi malo minerala.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


ZA EUFORIJU BEZ SUPSTANCI

IZBACITE KOKAIN IZ ORGANIZMA U ČETIRI KORAKA: Jedna stvar je ključ cijelog procesa


MOĆAN PLOD

ŠTO JE ZDRAVIJE – PEĆI ILI KUHATI KESTEN? Omiljen jesenski plod daje puno energije, ali liniju ne dira!


BOLEST PRLJAVIH RUKU

OVO POVRĆE UBIJA HELIKO BAKTERIJU! Osim što će vas riješiti bolne infekcije, štiti i od raka!


OD LJEKOVITE BILJKE

SENF RJEŠAVA MNOGE TEGOBE! Nećete vjerovati koje sve blagodati ima, napravite i rusku mast – pomaže već poslije prvog nanošenja!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article