Strategija za lečenje akni! E ovako se to radi!

Strategija za lečenje akni! E ovako se to radi!

Autor: I. Stojanović

Lečenje akni je moguće, ali postoji jedna caka. Pošto je ovo proces, morate znate sve njegove faze. Borba, takođe, zavisi i od uzroka dobijanja akni i njihove vrste. Uz zavisnosti od svega toga, povlačite i svoje poteze! Evo koje!

Lečenje akni i bubuljica – proces

Proces lečenja akni i bubuljica može biti veoma komplikovan i naporan, za to morate unapred da se spremite. Neke akne izazvane su bakterijama, neke gljivicama, dok su neke posledica hormona, tako da sve one iziskuju veoma budno oko lekara, kao i onoga ko od akni i bubuljica želi da se izleči.

Taj proces ponekad ne podrazumeva samo korišćenje određenih kozmetičkih i medicinskih sredstava za kožu. On podrazumeva i lečenje akni iznutra, menjanje određenih prehrambenih navika i svega što unosimo u svoj organizam.

Ta odricanja su nekada i višegodišnja, ali zapamtite, taj period kad-tad prođe. Ipak, morate biti strpljivi dok ih se ne rešite.

Proces lečenja akni prolazi kroz svoje faze!

Da biste bolje razumeli šta se dešava sa njim, pročitajte sledeće!

Stadijumi lečenja akni

Kako izgleda životni vek jedne akne, odnosno, bubuljice?

Prva faza

Sve počinje pojačanim lučenjem lojnih žlezda. One maste lice i zajedno sa mrtvim ćelijama stvaraju blokade, to jest, zapušavaju pore. Kada je kanal zatvoren, a prljavština nakupljena, tu je dobra podloga da se stvori infekcija.

Druga faza

Bakterije unutar pore se razmnožavaju, stvarajući infekciju. Koža na tom mestu puca, stvarajući crvenu bubuljicu, koja tako inficirana, naraste poprilično. Telo šalje bela krvna zrnca da se izbore sa infekcijom. Tada se stvara vrh, to je kada mi kažemo da je bubuljica sazrela. Nastaje gnojna bubuljica.

faze lečenja akni

Treća faza

Bela krvna zrnca su odradila svoj posao. Sada je infekcija izlečena. Na mestu bubuljice, ostaju krasta i ožiljak od akne. Nakon određenog vremena, te tamne ćelije ožiljka bivaju zamenjene zdravim ćelijama, odnosno, ožiljak bledi.

Svakako je bolje početi sa lečenjem akni što pre, u prvoj fazi. Što više čekate, infekcija bubuljice biće ozbiljnija i duža. Više će se akni namnožiti na licu i više ćete ožiljaka po njihovom povlačenju imati.

Kada krenete sa lečenjem u prvoj fazi, onda je veća verovatnoća da ćete proći bez ožiljaka. Ako ste, pak, sa lečenjem čekali, pa su akne počele ozbiljno da se razvijaju, onda je važno da što pre krenete, jer i u drugoj fazi akne ne moraju napraviti veliki problem na vašem licu. Ima načina da bubuljica ubrzano zaraste.

Čak i ako vam se desilo da ste zapustili svoj problem, pa su vam se pored akni pojavili i ožiljci, nemojte očajavati. Postoje brojni načini da se ožiljci od akni ublaže i da problemi koji se mogu pojaviti na licu budu sanirani u što kraćem vremenskom periodu.

Naravno, svi želimo da akne nestanu što pre, ali praksa je pokazala da se to ne dešava preko noći.

A koliko vremena treba da prođe?

Brzina lečenja akni

Ovo će veoma zavisiti od stanja vašeg organizma, kao i od prave dijagnoze. Treba da znate zbog čega su vam se akne pojavile na licu. Ako je problem hormonski, vi možete spolja lečiti svoje akne, ali bez nekog velikog uspeha, zato što će problem iznutra da ih i dalje tera na površinu. Ako je problem pogrešna nega, potrebno je samo promeniti rutinu, a rezultati će se videti vrlo brzo.

Nije loše da pročitate šta sve možete uraditi da bubuljice nestanu što brže.

Kada od početka u dogovoru sa dermatologom, počnete da rešavate i problem podivljalih hormona, koji može trajati i po nekoliko godina, onda možete početi i sa spoljašnjom terapijom.

Napadajući problem sa svih strana, garantovan vam je brži oporavak, ali ne samo to.

Nije ni poenta u tome da se izlečite u rekordnom roku, pa da se bubuljice vrate i budu proširenije nego ranije.Poenta je u tome da vam terapija bude što efikasnija i da teče svojim tempom, ali da po završetku terapije nemate apsoluto nikakvih nuspojava i problema.

Uporedićemo to sa gubljenjem kilograma. Ako za mesec dana izgubite 10 kilograma, to će imponovati vašem egu, ali će se oni vratiti brzinom munje, čim se vi vratite nerestriktivnom načinu života.

Ako promenite koncept ishrane i razmišljanja, uvedete trajno neke zdrave namirnice, kilažu ćete gubiti sporije, ali se kilogrami neće vratiti, neće biti jo-jo efekta.

Tako je i sa aknama. Ne treba se radovati prebrzom izlečenju jer ono ne garantuje da će i sutra sve biti kako treba.

Sigurno se pitate sada i ovo:

Kako izlečiti akne?

Ovde vam izlistavamo neke od najčešćih i najefikasnijih načina pomoću kojih možete lečiti i izlečiti akne.

Koji će način za vas biti najbolji i najefikasniji, zavisi od mnogo faktora. Pre svega od načina života koji vodite, ali i stadijuma u kome se vaše akne nalaze.

Lečenje akni antibioticima

Kao prvo, ovo lečenje može biti spolja, a može biti i iznutra, zavisi od stadijuma u kome ste. Naravno, teži stadijumi iziskuju i oralno uzimanje antibiotika, zato što one stvari koje stavljamo na kožu, prodiru samo donekle.

Kada je problem ozbiljan, onda je potrebno da oni deluju i iznutra, kako bi se uklonili svi tragovi akni. Antibiotici za bubuljice nisu baš najpopularniji lekovi i kada god možemo, mi ih izbegavamo. Međutim, kako je potvrđeno njihovo antibakerijsko i antiupalno dejstvo, preporučuju se , ali uz strogi nadzor lekara. Obično je to Klindamicin. Još jedan dobar način lečenja akni, koji morate isprobati, jeste i lečenje benzoil peroksidom.

Lečenje bubuljica laserom

Sve popularniji način jeste lečenje akni laserom. Pre svega, to je zato što je to veoma konforan tretman, koji traje svega dvadesetak minuta. Samo posle nekoliko tretmana, vaša koža će izgledati bolje, čak će i tonus vaše kože biti popravljen.

Nema ispijanja lekova, nema mazanja preparata. Tačnije, sve što se radi, to ne radite vi lično, već stručno lice. U tom smislu vam je mnogo lakše. Iako je jedna od mana, što se akne mogu vratiti nakon 4 do 6 meseci posle terapije laserom, to možete rešiti tako što ćete pristupiti i lečenju iznutra, da li nekim lekovima, ili hranom, odlučiće lekar umesto vas.

Ako imate mogućnosti, isprobajte tretman laserom, pošto će on rešiti i problem lepote vaše kože u celini. I kada su u pitanju akne, ali i kada su u pitanju drugi problemi vaše kože.

Lečenje akni prirodnim putem

Ovo je jedan od najpopularnijih, najefikasnijih i najzdravijih načina, a iz samog naslova vidite zašto. Ako akne lečite prirodnim putem, štitite sebe, svoje telo, svoj organizam od štetnih stvari koje ste mogli da dobijete koristeći neka druga sredstva.

Brojna su prirodna sredstva koja vam mogu pomoći da uspešno otklonite akne. Tu su neke biljke, ali su tu i neki biljni preparati koji su efikasni.

Aloja vera je biljka koja vam veoma uspešno može otkloniti neke od blažih oblika akni, nikako drugačije, nego svojim biljnim sastojcima. Aloju verovatno imate kod kuće, a ako nemate, možete je veoma lako nabaviti. Sve što je potrebno, to je da rasečete njene debele listove i da umete gel koji treba namazati po licu.

Kada koža dobro upije tečnost, višak otklanjamo umivanjem mlakom vodom. To je jedan od načina.

Ulje čajevca pokazalo se takođe kao efikasno prirodno sredstvo za uklanjanje akni. Potrebno je da ga nanesete na vatu ili tufer i direktno stavite na obolelo mesto. Prethodno lice treba dobro očistiti i oprati. Koža će upiti ulje, a ono na akne deluje antibakterijski i antiupalno. Ulje čajevca možete nabavti u većini apoteka ili prodavnica zdrave hrane.

Prirodni preparat koji predstavlja idealnu kombinaciju biljaka za čišćenje i otklanjanje bubuljica sa kože, zove se Aknolin. Ovo prirodno sredstvo na nežan i neagresivan način uklanja akne sa kože. Možete ga koristiti kao losion za čišćenje i kao gel za mazanje.

Unutrašnje lečenje bubuljica

Kao što smo malopre pomenuli, lečenje ne sme da bude samo spolja, ako je problem unutrašnji.

Pored medikamenata, za koje smo već konstatovali da se uzimaju u poodmaklim fazama, kada je neophodno ozbiljnije lečenje, mogu nam pomoći još neka sredstva.Na primer, probiotici. Znamo za šta probiotici služe, a sada ćemo objasniti na koji način možemo napraviti paralelu između probiotika i akni. Toksini koji se gomilaju u crevima, između ostalog, mogu loše uticati i na izgled kože.

Naročito u periodu pojačanog rada hormona, pražnjenje creva može se poremetiti, tako da je važno da se ta vrsta detoksikacije stalno radi. To je dobro i zbog čitavog organizma, a može biti korisno i za kožu, odnosno, borbu sa aknama.

Ishrana protiv akni može takođe imati važnu ulogu. Naime, masna i začinjena hrana, generalno je neprijatelj organizma, a u tom smislu je neprijatelj i kože. Lečenje akni biće mnogo efikasnije ako u svoju ishranu uvrstite sveže voće i povrće, kao i zrnevlje.

Još bolje, pregled kod nutricioniste može u mnogome pomoći kako bi vam bilo preporučeno šta je to od namirnica što bi trebalo svakodnevno konzumirati, a šta, čak i od voća i povrća, treba izbaciti i izbeći. Mleko i mlečni proizvodi takođe su vrlo upitni kada su akne u pitanju. O njima treba posebno voditi računa.

Čajevi mogu biti od velike koristi. Čaj je takođe veoma zaslužan za čišćenje organizma od različitih vrsta otrova koji se tu nalaze. Čajevi su korisniji od kafe, naročito kada je koža u pitanju. Pročitajte koje čajeve treba piti za akne!

Kao što smo rekli, lečenje bubuljica zavisi i od toga gde nasttaju i koji je tip akni u pitanju. Zato, obratite pažnju na redove koji slede.

Lečenje bubuljica na licu

lečenje bubuljica

Svi ovi saveti namenjeni su lečenju akni na licu. Akne, zapravo, najčešće i pogađaju lice, iako se mogu pojaviti i na drugim delovima tela. Drugi delovi kože su pokriveni odećom, u najvećem delu godine. S druge strane, koža lica luči najviše sebuma, koji je popričično zaslužan za to što se na licu stvaraju akne.

Veoma je važno da, pošto su na licu, akne ne dodirujete rukama, jer se na rukama često nalazi veća količina bakterija. Takođe, ne bi trebalo nanositi šminku jer ona može dodatno iritirati kožu, a može se dogoditi da, ako su akne cistične, određena količina bakterija bude zadržana na četkicama i onda prenesena na druge delove lica.

Lečenja bubuljica na licu može obuhvatati sve gore navedene metode. Nega lica, ipak, ima vrlo važno ulogu ma koji da je uzrok bubuljica u pitanju. Krema za bubuljice je neophodna.

Lečenje akni na leđima

Sve navedeno na lice, odnosi se i na one kod kojih su se akne javile na leđima. Ono što se može pojaviti kao problem kada je u pitanju lečenje akni na leđima, jeste to što njih možemo nesvesno čačkati i povređivati.

One se nalaze na telu. Samim tim što su ispod odeće, ne vide se, barem zimi, više ih dodirujemo i ozleđujemo, nesvesno. Rezultat će biti to da nećemo moći preko leta da uživamo u letnjim aktivnostima, zato što su nam leđa prekrivena bubuljicama.

Podjednako je stresno i psihički obeshrabrujuća borba i sa aknama na licu i sa aknama na leđima. Zato se posvetite njihovom lečenju što pre. Ovde vam, pored svega, od koristi mogu biti i razne kupke. Takođe je jako bitan izbor odeće. Sintetička odeća u kojoj se znojimo nije dobar izbor. Birajte prirodne materijale.

Lečenje bubuljica u pubertetu

Kada smo već kod psihičkih tegoba, stid je pojačan u pubertetu, kada se akne pretežno i javljaju. Tada je važno da ne gubimo nadu, nego da pristupimo nekoj od metoda lečenja.

Ne bi trebalo koristiti lekove u pubertetu, naročito što bubuljice i crvenilo na od bubuljica tada tek počinu da nas muče. Trebalo bi svakako nabaviti neko od sredstava za čišćenje lica, kao što su klindamicin ili doroslovac losion jer će oni otkloniti bakterije sa lica.

Najbolje je naći neko prirodno sredstvo jer je koža u pubertetu mlada i osetljiva.

Ovde smo pisali o kremi za bubuljice za tinejdžere.

Lice je potrebno i hidrirati u odgovarajućoj meri, tako da će tada dobro doći i neke hidrantne kreme na prirodnoj bazi.

Lečenje potkožnih bubuljica

Ah, kakvi daveži, potkožne bubuljice. Pored toga što su ružne estetski, one su i jako bolne. Kako se sa njima izboriti? To su napunjeni lojni kanali koje ne možete istisnuti jer nemaju vrh. Treba ih malo podstaći da naprave vrh ili da nestanu.

Smatra se da, ako ih ne istisnete, već uspete da ih vratite unutra, da će se negde drugde pojaviti na koži.

Bilo kako bilo, kada se pojave, treba ih namazati nekim antiupalnim sredstvom, kao što je neki losion za lice, ili pak, neki prirodni sastojak, poput meda. Neki u tu svrhu koriste i pastu za zube, mada je mi baš ne preporučujemo.

Dododiće se jedan od dva scenarija. Napraviće se vrh, bubuljica će neće biti naročito bolna i vi ćete moći da je istisnete. Iako se ceđenje akni ne preporučuje, u pojedinačnim slučajevima ne bi trebalo da bude većih posledica. Samo krastica koja će nakon nekoliko dana zarasti.

Ako ih ima više, čekajte da sadržaj sam izađe, nemojte cediti na silu.

U drugom slučaju, potkožna bibuljica će se povući i neće biti nikakvih problema. Uradite ovako i rezultat je zagarantovan.

Lečenje akni – iskustva

Problem sa aknama može biti veliki, ali ne i nerešiv. Zato smo u pomoć pozvali one koji su već imali neprijatnosti sa aknama i uspešno su ih izlečili.

Ksenija je od ranog detinjstva mučila muku sa masnom kožom, a u pubertetu su se pojavile i akne. Nakod perioda u kome je sebe smatrala jako ružnom, odlučila je da mora naći načina da sebi pomogne. Ovde detaljno pročitajte koje joj je sredstvo u tome pomoglo: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Mladen je takođe dobio akne vrlo rano. To je veoma uticalo na njegovo samopouzdanje. U konsultacijama sa dermatologom, kaže da su mu najviše pomogli oni preparati kojima je isušivao svoje bubuljice, s obzirom na to da mu je lice bilo jako masno.

Nina je mislila da njen problem sa aknama neće nikad biti okončan. I ona se osećala kao ružno pače svaki put kada se pogleda u ogledalo. Morala je da stane na put svom ružnom odrazu u ogledalu. Sada se oseća lepšom nego ikad. Kako je to postigla, pročitajte baš na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Magdalena kaže da je svoje bubuljice izlečila redovnim čišćenjem lica. To su bili nežni, ali antibakterijski preparati kojima je uklanjala bakterije sa svoje kože i dobar sapun za masnu kožu. Čim primeti da joj je lice osetljivo, sa tendencijom da postane upaljeno, odmah je pribegavala detaljnom čišćenju.

Ako su mogli oni, možete i vi!!!

Nemojte dozvoliti da vas akne poraze. Iako lečenje akni i bubuljica može biti neprijatno i mučno, kada se završi, bićete presrećni zbog još jedne dobijene bitke u životu. Budite hrabri i istrajte u svojim ciljevima. Mi smo tu da vas podržimo i da vam pomognemo.

Ocena čitalaca
5/5

POVEZANI ČLANCI

Akne od cigareta – mnogi ih imaju, a i ne znaju!

Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Magnezijumovo mleko za akne ekonomično i sjajno!

Lepota


Autor: I. Stojanović

Jod za lice, čudesno sredstvo protiv bubuljica!

Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Koža sklona aknama i njena nega

Lepota


Autor: I. Stojanović

Najbolji tretmani lica za bubuljice

Lepota


Autor: Zorana Grujin

Melem za akne, upotreba i recepti!

Lepota


Autor: I. Stojanović

Bokvica za lice je prirodno sredstvo koje ćete voleti!


Lepota


Autor: I. Stojanović

Naučite kako da mladalačke bubuljice nestanu!


Lepota


Autor: Zorana Grujin

Fungalne akne, bauk na koži lica i tela


Lepota


Autor: Zorana Grujin

Bubuljice od depilacije, kako da ih se rešite?


Lepota


Autor: Zorana GrujinOriginal Article