Stres sami uklanjamo

pixabay.com

Stres je postao svakodnevni saputnik uz koga se budimo, ustajemo, odlazimo na posao. U sve bržem i stresnijem načinu života, razvijaju se razne tehnike samopomoći.

Jedna od njih je autogeni trening koji je osmislio Johanes Šulc, nemački neuropsihijatar i psihoanalitičar. Pojam autogeni odnosi se na proces koji proizlazi iz nas samih, kada ulaganjem vlastitog truda pokušavamo da u sebi pronađemo mir. Program vežbi autogenog treninga sadrži vežbe disanja, vežbe za srce, udove i čitavo telo. Ono što već decenijama primenjuju Amerikanci i mnogi Evropljani postoji i kod nas. Na psihijatriskoj klinici KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu, autogeni trening već više od tri decenije vodi Jelka Popovac, defektolog i terapeut.

– U svetu autogeni trening postaje neizostavan kao idealan metod opuštanja za poslovne ljude, javne ličnosti, menadžere, sportiste, trudnice, đake. Pošto izuzetno poboljšava mentalne funkcije, od velike je pomoći studentima i školarcima. A kao terapijsko sredstvo primenjuje se u lečenju hipertenzije, kardiovaskularnih oboljenja, gastritisa, čira na želucu, bronhijalne astme, probavnih smetnji, nesanice, nervoze, razdražljivosti, neodređenih strahova, rizične trudnoće, seksualnih disfunkcija.

Jelka Popovac navodi da je autogeni trening sistem vežbi koji se zasniva na sugestiji i autosugestiji.

– Razlikuje se od ostalih metoda po tome što ne prodire u dubine psihičkog doživljaja, ne istražuje uzroke poremećaja, već odstranjuje simptome koji iz njih proizlaze stvarajući ugodnije i opuštenije stanje. To je površinska metoda koja otklanja stres, napetost i sve psihofizičke tegobe i bolesti, poboljšava koncentraciju i radnu sposobnost i omogućava adekvatno reagovanje u stresnim situacijama – objašnjava Popovac.

Najznačajnije za uspeh autogenog treninga je verovanje, potpomognuto motivacionim i afirmativnim porukama upućenim sopstvenoj podsvesti, kao što su: pronalazim ravnotežu u svom životu, stresne situacije vidim kao izazov i uvek mogu da napravim pozitivnu promenu.

– Sistem od sedam vežbi, koje ukupno traju 20 minuta, sprovodi se u ležećem, polusedećem i sedećem položaju. Uči se od terapeuta u grupi ili individualno, jednom ili dva puta nedeljno, a naučeno se vežba kod kuće. Sastavni deo treninga je vođenje dnevnika u koji se upisuju datum i vreme vežbanja i doživljaj tokom vežbanja. Najmanje tri meseca su potrebna da bi se tehnika autogenog treninga savladala i uspešno primenila na određene stresne situacije.

Svoje iskustvo sa autogenim treningom prenela nam je Ana B.

– Ratna dešavanja, dolazak iz Hrvatske, korona, gubitak oca, finansijska kriza… doveli su do toga da nisam mogla da nađem svoj mir. Plakala sam, bila nervozna, puna besa, nemoćna da se suprotstavim nagomilanim problemima. Veliki problem mi je pravila nesanica. Kad više nisam znala šta da radim, odlučila sam da potražim pomoć. Došla sam kod dr Dragoljuba Nedića, koji me saslušao i dao lekove. Na prvoj kontroli video je da lekovi deluju. ali me i uputio kod Jelke na autogeni trening. Nisam znala da ta metoda postoji kod nas u državnoj klinici, a već prvi dolazak kod Jelke mi je ostavio jak utisak. Činjenica da sam sat vremena posvetila samo sebi, uvek prijatni razgovori i pozitivna atmosfera doveli su do toga da se bolje osećam.

Svaki novi pacijenti izazov

Jelka Popovac ističe da joj rad sa pacijentima godinama pričinjava veliko zadovoljstvo.

– Kad pričam o tome, entuzijazam mi je sada isti kao na početku. I svaki novi pacijent mi je izazov, tako da se posvetim svakom pacijentu kao kad sam počinjala da radim. To me čini srećnom i zadovoljnom. Nisam nezadovoljna ako pacijentu ne prija autogeni trening, jer sam zadobila njegovo poverenje da može otvoreno da mi kaže da mu to ne prija. Važno je da pacijenti shvate da je stanje opuštenosti u stvari kvalitet života. Na početku su neki govorili da to nije za njih, da bi se posle pola godine ipak vratili – navodi Popovac.

Imala je, kako kaže, pacijentkinju koja joj je rekla da u Austriji njena deca i unuci idu na autogene treninge (AT) od trećeg razreda osnovne škole.

– Mene je to fasciniralo. Radila sam i sa svojom decom, koja su trenirala odbojku. Ponudila sam treneru da radim sa njima, što su oni fenomenalno prihvatili. Stanje agresije i ljutnje se smanjilo. Interesantni su i klubovi AT koje imamo jednom mesečno. Isti pacijenti dolaze već 20 godina. Naša kuća je jedinstvena po tome što se kontiniutet održava i pacijent može da dođe kad god hoće.

Vežbe

Težina tela – osećajem težine opuštaju se mišići. Toplina tela – osećajem toplote opuštaju se krvni sudovi. Ritam srca – oseti se prirodan, miran i snažan rad srca, bez napora. Vežba disanja – oseti se lakoća udaha i izdaha. Sunčani splet – osećaj prijatne toplote predelom želuca. Osećaj svežine tela. Opoziv – vraćamo se iz pasivnog u aktivno stanje.

Read More