STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Izbjegavajte popodnevni san dulji od 40 minuta, evo i zašto

Davor Puklavec/PIXSELL

SVI GA VOLIMO

+

AAA

STRUNJACI UPOZORAVAJU: Izbjegavajte popodnevni san dulji od 40 minuta, evo i za큄to

Autor: Andrej Jelu큄i

Brojni strunjaci savjetuju da nije svaki odmor dobar te shodno tome ne savjetuju odraslima popodnevno drijemanje osim ako ono traje manje od 40 minuta, pie Mayo Clinic.

U suprotnom, mogu se poremetiti unutra큄nji tjelesni sat i ciklusi spavanja. Kako navodi Mayo Clinic ovjek je biolo큄ki “programiran” da du탑i dio noi spava i da u toku dana jednom nakratko odmori. Naime, tjelesna temperatura nam u periodu izmeu 13:00 i 15:00 sati opada u najveoj mjeri, zbog ega se u to doba poinjemo osjeati vi큄e pospano.

Meutim, strunjaci tvrde da popodnevno spavanje nije bezopasno. Novo istra탑ivanje pokazalo je kako se poslijepodnevno spavanje u vremenskom trajanju du탑em od 40 minuta poveava rizik za vi큄e tjelesnih poremeaja.

Studija koja je obuhvatila 300.000 ispitanika pokazala je povezanost popodnevnog drijemanja s razvojem metabolikog sindroma, ukljuujui debljinu, visok krvni pritisak i povi큄en holesterol. Istra탑ivanje je na godi큄njoj konferenciji predstavio American College of Cardiology (ACC).

Prema njihovim rezultatima, tijelo u snu tokom dana u trajanju veem od 40 minuta “umisli” da je u stanju dubokog sna 큄to znaajno utjee na metabolizam. Zbog toga mo탑ete zapravo biti umorniji nakon takvog spavanja nego prije njega. Kljuna je zapravo du탑ina spavanja.

Odmorniji, “bistrije” i bolje se osjeaju osobe koje poslijepodne odspavaju najvi큄e pola sata. Ukoliko doe do dubokog sna, mozak prelazi u fazu “sporih valova” nakon ega se osjeamo umorno i dezorijentirano.

Autor:Andrej Jelu큄i

ZADNJE VIJESTI


IDEALNA PRILIKA

RADITE OD DOMA? Evo kako mo탑ete pomoi svom zdravlju jednim laganim trikom


NEKOREKTAN POSTUPAK OBITELJSKOG LIJENIKA

Marin Bari boluje od gljivine infekcije lica zbog ega ne smije nositi masku. Njegov obiteljski lijenik odbija ga primiti na pregled


POGOTOVO ZA STARIJE

NOVO OTKRIE: Ova dijeta mogla bi pomoi oboljelima od koronavirusa


SVI GA VOLIMO

STRUNJACI UPOZORAVAJU: Izbjegavajte popodnevni san dulji od 40 minuta, evo i za큄to

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.Original Article