Stručnjak upozorava na kavu koju Hrvati obožavaju: ‘Radite si štetu’

Autor: F.F

Hrvati se često okreću šalici kave kao početku svakog dana, uživajući u okusu i učincima kofeina koji im daju potrebnu energiju. Kava s dodatkom mlijeka ili mliječnih proizvoda jedna je od najčešćih varijanti ovog napitka diljem kafića u Hrvatskoj. Međutim, nedavna upozorenja neuroznanstvenika Roberta Lovea bacaju novo svjetlo na tu praksu.

Kava je poznata po svojoj bogatosti polifenolima, spojevima koji imaju snažna antioksidativna svojstva i povezuju se s raznim zdravstvenim koristima. Ovi polifenoli mogu pomoći u zaštiti organizma od razvoja bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i neurodegenerativnih poremećaja. Međutim, dodavanje mlijeka kavi može biti dvosjekli mač.

Love ističe da proteini prisutni u mlijeku mogu reagirati s polifenolima u kavi, što može smanjiti njihovu sposobnost apsorpcije u tijelu. To znači da se potencijalne zdravstvene dobrobiti koje bi inače pružila kava mogu djelomično izgubiti ako se konzumira s mlijekom.

Foto: Unsplash

Najčešća opcija u kafićima

U svjetlu ovih saznanja, Love preporučuje alternative koje ne samo da čuvaju zdravstvene prednosti kave već i mogu dodati svoje vlastite blagodati. Primjerice, mlijeko od indijskih oraščića ili kokosovo mlijeko postaju popularni izbori među onima koji žele izbjeći mliječne proizvode. Osim što održavaju okus i teksturu kave, ova mlijeka donose dodatne nutritivne prednosti kao što su vitamini, minerali i zdrave masti.

@robertwblove NEVER Add Dairy To Coffee. #coffee #dairy #milk #mctoil #mct #coconutmilk #polyphenols #antioxidants #blueberries #memory #alzheimers #healthandwellness #nutrition #robertlove #robertwblove ♬ original sound – Robert Love

Još jedna opcija koju Love preporučuje je dodatak MCT ulja, poznatog po svojim zdravstvenim koristima. MCT ulje sadrži srednje-lančane trigliceride koji se brzo apsorbiraju i mogu pružiti energiju mozgu i tijelu. Ovo ulje se često opisuje kao pojačana verzija kokosovog ulja zbog koncentracije korisnih masnih kiselina.

Hrvati ovo jelo obožavaju, a nisu ni svjesni koliko je opasno: ‘Jako su kontaminirane’

Unatoč potencijalnom smanjenju apsorpcije polifenola, neka istraživanja sugeriraju da interakcija polifenola s aminokiselinama u mlijeku može imati svoje prednosti. Ove interakcije mogu pružiti dodatnu antioksidativnu zaštitu i podršku imunološkom sustavu.

Stoga, dok dodavanje mlijeka može promijeniti učinke kave na razne načine, važno je razumjeti te interakcije i donijeti informirane odluke o prehrambenim navikama koje odgovaraju individualnim potrebama i ciljevima zdravlja.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More