Stručnjak upozorava na loše stanje zraka u Hrvatskoj: ‘To iritira dišne putove, izbjegavajte jedno’

Autor: F.F

Broj oboljelih od gripe nastavlja rasti, s dosad prijavljenih 12 tisuća slučajeva, dok se više od 300 tisuća osoba cijepilo. Epidemiolozi ističu da je još uvijek moguće cijepljenje i pozivaju ljude da se cijepe, piše Danas.hr. Osim gripe, prisutan je i COVID-19 te hripavac, što dodatno otežava situaciju. Stručnjaci upozoravaju da niska razina procijepljenosti i nedostatak povjerenja u cjepiva ponovno dovode do pojave zaraznih bolesti koje su ranije bile pod kontrolom.

Konferencija o respiratornim infekcijama, koju je organizirao Hrvatski savez dijabetičkih udruga, istaknula je nedostatak zadovoljavajuće razine procijepljenosti unatoč dostupnosti cjepiva. Osobe s kroničnim bolestima, posebno, su izložene većem riziku od komplikacija.

Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, naglasio je važnost cijepljenja protiv zaraznih bolesti, posebno za osobe s dijabetesom koje su pokazale veći rizik tijekom pandemije COVID-a.

Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Stanje nije bajno

Unatoč rastućem broju oboljelih od gripe, još nije kasno za cijepljenje, ističu epidemiolozi. Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poziva sve da se cijepe što je prije moguće, ističući da se cijepljenje može obaviti u zavodima za javno zdravstvo i kod obiteljskih liječnika.

Franka je zbog ‘bolesti današnjice’ odustala od posla iz snova: ‘O tome ljudi ne pričaju’

Tijekom sezone respiratornih infekcija, smanjena kvaliteta zraka dodatno otežava situaciju, posebno za osobe s kroničnim bolestima dišnih putova. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, preporučuje osjetljivim skupinama da izbjegavaju intenzivnu tjelesnu aktivnost na otvorenom kako bi smanjili izloženost iritantima u zraku.

“Posljednjih nekoliko dana imamo povišenje lebdećih čestica koje mogu iritirati dišne putove. Posebno osobe koje imaju kronične bolesti, astmu, bronhitis… Oni mogu imati pogoršanje simptoma, ali to je obično prolazno”, pojasnio je.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More