Studija: Ista N95 maska može da se dekontaminira i nosi čak 25 puta

Studija: Ista N95 maska može da se dekontaminira i nosi čak 25 puta 1EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

N95 maske mogu da se bezbedno dekontaminiraju i ponovo nose i do 25 puta, a da pritom ne izgube delotvornost, pokazuje nova studija koju su sproveli istražitelji u Bostonu u Medicinskom centru Bet Izrael dikones (BIDMC) i na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

Studija je objavljena prošle nedelje u Američkom žurnalu za kontrolu infekcija, piše Džerusalim post.

Tokom prvih meseci pandemije, zdravstvene ustanove su se suočavale s nestašicom zaštitne opreme, uključujući N95 maske, koja štiti medicinsko osoblje od inficiranja. Ova studija bi mogla da pomogne da se spreče slične nestašice u slučaju budućih epidemija.

U saopštenju Udruženja profesionalaca za kontrolu infekcija i epidemiologiju (APIC) koje je objavljeno 6. januara se navodi da su istražitelji tokom studije sedam N95 maski podvrgli procesu koji uključuje isparenje vodonik-peroksida (VHP) za koji su rekli da predstavlja „standardni pristup dekontaminaciji“.

Nakon što su bile podvrgnute postupku sa VHP 25 puta, pokazalo se da su N95 maske zadržale 95 odsto efikasnosti i čak više, rekli su istražitelji.

Svaki put kada je maska bila podvrgunuta VHP procesu istražitelji su procenjivali kako se to odražavalo na njenu teksturu. Otkrili su da „ni nakon što su čak 25 puta bile podvrgnute dekontaminaciji, nije došlo do promene u efikasnosti sedam N95 maski koje su testirali“.

„Saznanja iz naše studije nadograđuju prethodna saznanja i pokazuju da je VHP relativno bezbedna metoda za ponovnu obradu N95 maski i mogla bi da pomognu da se spreče nestašice tokom budućih pandemija“, rekla je autorka studije dr Kristina Fen, koja je bila saradnica u BIDMC-u tokom istraživanja i koja je sada na Univerzitetu u Teksasu.

Original Article