Studija: Vitamin C i cink ne pomažu pacijentima sa Covid-19

pixabay.com

Vitamin C i cink nisu od koristi pacijentima sa koronavirusom, saopštio je tim klinike u Klivlendu.

Njihovo istraživanje je prva velika randomizirana studija koja se bavi popularnim suplementima, datim pod medicinskim nadzorom, i otkrila je da čak i velike doze ne pomažu pacijentima da se oporave od Covid-19, piše CNN.

Tim zdravstvenog sistema klinike Klivlend nasumično je odredio 214 pacijenata da uzimaju različite doze askorbinske kiseline, poznate kao vitamin C i cinka, između aprila i oktobra prošle godine.

“U ovom randomiziranom kliničkom ispitivanju ambulantnih pacijenata kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2, lečenje visokim dozama cink glukonata, askorbinske kiseline ili kombinacije dva dodatka nije značajno smanjilo trajanje simptoma u poređenju sa standardnom negom”, napisao je tim u časopisu “JAMA Network Open”.

“Većina potrošača askorbinske kiseline (vitamina C) i cinka uzima znatno niže doze ovih dodataka, pa pokazivanje da čak i velike doze askorbinske kiseline i cinka nisu imale koristi ukazuje na očigledan nedostatak efikasnosti”, napisali su dr Milind Desai sa klinike u Klivlendu i negove kolege.

“Pored toga, davanje suplemenata sa nedokazanom koristi može biti štetno zbog neželjenih efekata. Pokazano je da cink u velikim dozama izaziva metalni ukus, suva usta i gastrointestinalnu netoleranciju. Askorbinska kiselina može da prouzrokuje gastrointestinalnu netoleranciju, a u sadašnjoj studiji značajno veći procenat pacijenata u podskupinama askorbinske kiseline prijavio je neželjene efekte, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku”.