Stvari u kuhinji od kojih možete da se razbolite

Ništa ne možete da uradite da biste se sto posto zaštitili od bolesti izazvanih hranom, ali određene mere predostožnosti mogu da smanje rizik. Neki od tih koraka predostožnosti su jednostavno zdrav razum, kao pranje ruku pre jela. Drugi nisu tako očigledni.

1. KUHINJSKI SUNđER

Iznenadili biste se koliko bakterija i buđi sadrži vaš kuhinjski sunđer. To je zato što on pokupi bakterije dok čistite, i zato što retko dezinfikujete između čišćenja, bacili se razmnožavaju. Iako se zbog većine tih bacila nećete razboleti, neki, kao što je salmonela i ešerihije koli mogu da izazovu ozbiljna oboljenja. Najbolji način da sterilišete svoj sunđer: stavite vlažni sunđer u mikrotalasnu na dva minuta svaki dan i zamenite ga svake dve nedelje.

2. FRIŽIDER

Hladne temperature usporavaju razvoj bakterija pa je važno da se pobrinete da se temperatura u frižidernu ne podigne iznad četiri stepena.

3. DASKA ZA SEčENJE

Bakterije od neskuvaneog mesa, živine i ribe mogu da zagade kuvanu hranu ili sveže proizvode. Važan način da smanjite rizik je da koristite različite daske za sečenje za sirovo meso/živinu/ribu i svežu ili skuvanu hranu.

4. NESKUVANA JAJA

Trebalo bi da izbegavate sirova ili nedovoljno skuvana jaja (posebno mala deca i stariji) zbog mogućnosti od bolesti izazvanih hranom, kao što je salmonela.