Suviše soli nije dobro za zdravlje

So je mineral koji se nalazi i naziva se natrijum hlorid. Našem organizmu je potreban natrijum kako bi normalno funkcionisao, jer pomaže u održavanju ispravnog nivoa tečnosti, igra i glavnu ulogu u prenošenju električnih impulsa do nerava i pomaže ćelijama da apsorbuju nutritijente.

Zašto je previše soli štetno?

Kada je nivo hlorida u organizmu visok kod odraslih, dolazi do zadržavanja tečnosti u organizmu pa raste zapremina tečnosti.

Mnogi naučnici ne veruju da je ovaj proces povezan sa povišenim krvnim pritiskom koji je opet povezan sa koronarnim oboljenjima.

Ipak ukoliko velika količina tečnosti cirkuliše kroz krvne sudove mozga veća je mogućnost da će doći do slabljenja zidova krvnih sudova koji mogu da puknu izazivajući moždani udar. Slično je i kod srca. Puno je mogućih uzroka hipertenziji pa neki od naučnika odbijaju da so igra značajnu ulogu u njihovom nastanku.

Odrasli mogu da izbace višak soli preko bubrega i urina ali bebe nemaju mogućnost da izbace veće količine soli jer im bubrezi nisu dovoljno razvijeni, pa ako uzimaju hranu odraslih ako su 4 meseca stari višak hlora izaziva oštećenje bubrega, jetre i mozga, tako da bebe ispod 4 meseca smeju da piju samo mleko, bilo majčino ili veštačko za taj uzrast.

Koliko soli treba da unosimo?

Odrasli bi trebalo da unose 6g soli dnevno, prosečno ljudi unose 10g dnevno. Eksperti smatraju da kada bi se dnevno unošenje soli svelo na preporučene mere sprečio bi se veliki broj srčanih i moždanih udara.

Glavni izvor soli su dijetalni proizvodi, prerađena hrana i dodavanje soli u jelo tokom kuvanja. Meso i proizvodi od mesa i hleb su često bogati solju. Prerađevine sadrže 75% soli od one koju treba ukupno uneti tokom dana. Tokom proizvodnje prerađevinama se dodaje so zbog ukusa ali i kako bi se zaštitil od kvarenja. Hlor se nalazi u aditivima kao što je monosodijum glutamat i u sodi bikarboni.

Male količine hlora se prirodno nalaze u svakodnevnim namirnicama kao što su riba, jaja, meso ali ne posoljene ove namirnice sadrže svega 10% do 15% od dnevnih potreba.

Kako smanjiti unos soli?

Postoji 4 glavna načina da se smanji unos soli:

– Ne mojte da solite jelo kada je servirano

-Birajte namirnice sa smanjenom količinon soli

– manje konzumirajte prerađenu hranu

-jedite voće i povrće koje sadrže kalijum koji balansira efekat soli na organizam.

Ukoliko čitate sastav namirnica uočiće te da oni obično navode sadržaj hlora, da bi ste saznali koliko soli sadrže ovaj broj pomnožite sa dva.