Suzne oči – uzroci, simptomi i liječenje

Suzne oči – ovaj problem dogodit će se ukoliko je proizvedeno više suza nego je potrebno ili ako se pravilno ne suše i ne otječu.

Ovo stanje može pogoditi svakoga, ali je najčešće kod malih beba i osoba iznad 60 godina. Može uzrokovati zamućen vid, osjetljive vjeđe i ljepljive oči. Ukoliko patite od ovog stanja te imate bilo kakvu kvržicu ili otok oko očiju – obavezno posjetite svog oftalmologa ili optičara.

Suzne oči – uzroci

Problem sa žlijezdama

Žlijezde u kapcima (Meibomove žlijezde) u normalnim slučajevima luče uljnu supstancu koja usporava isparavanje suza između treptanja. Kada ove žlijezde ne rade kako bi trebale, vaše su oči suhe, a ovo stanje naziva se disfunkcija Meibomove žlijezde. Postaju vrlo osjetljive, bolne i kao refleks – stvara se više suza. Sve ovo uzrokuje suzne oči.

Optical Express

Drugi uzroci suznih očiju

– obješena donja vjeđa, malo odvojena od oka (ektropij)- suzama je u ovom slučaju teško doći do suznih kanala,
vjeđe koje su okrenute prema unutra, prema očnoj jabučici (entropij),
upala vjeđa (blefaritis),
blokirani ili suženi očni kanali,
– iritacija oka,
infekcija oka, konjuktivitis,
alergija.

Suzne oči – liječenje

Liječenje suznih očiju nije uvijek potrebno te ovisi o tome koliko je taj problem ozbiljan i što ga uzrokuje.

Sami izliječite suzne oči

Ukoliko je uzrok suznih očiju sindrom suhog oka, probajte smanjiti čitanje, gledanje TV-a i rad na računalu – vjerojatno ćete tijekom ovih aktivnosti više treptati, što će samo pogoršati simptome.

Možda će vas zanimati: 10 savjeta kako zadržati dobar vid i zdrave oči ukoliko radite na računalu svaki dan

Kapi za oči mogu vam pomoći s nelagodom koju zbog suhih očiju osjećate. Neka vam vaš oftalmolog preporuči najbolje kapi za vas.

Također, moglo bi pomoći i držanje čistog, toplog obloga preko oka kojih 5 minuta – u isto vrijeme, nježno masirajte svoje vjeđe preko obloga.

Lijekovi

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji poput konjuktivitisa, doktor vam može prepisati antibiotike. Ukoliko se radi o virusnoj infekciji, vjerojatno će vas savjetovati da pričekate neko vrijeme, kako bi se problem riješio sam od sebe.

Manji zahvati

Ukoliko je iritacija uzrokovana uraslom trepavicom ili nekim stranim tijelom – njih će ukloniti vaš liječnik ili specijalist.

Ukoliko se radi o entropiju ili ektropiju, doktor bi vam mogao preporučiti manji zahvat koji se radi u lokalnoj anesteziji.

Blokirani suzni kanali

Ukoliko se radi o blokiranom suznom kanalu, to se rješava kirurški.

Pročitajte sljedeće:

Što je siva mrena ili katarakta

Original Article