Svadbeni običaji i narodna verovanja: ne vežbajte novo prezime pre braka

Foto: Profimedia

Jedan od običaja koji je svuda zastupljen jete razmena burmi između mladenaca. Ono što je manje poznato jeste odakle potiče taj običaj i kako se nekada praktikovao. 

U Srbiji su od davnina devojke u novu porodicu donosile miraz, skup stvari koje su roditelji mogli da joj kupe ili pripreme, a sa mužem su mesec dana pile vino sa medom. Znate li zašto?

Pročitajte u nastavku to i još nesvakidašnjih svadbenih običaja, koji su proizašli iz narodnih verovanja.  

Podvezica

Nekada je na Zapadu bio običaj da se kum podvuče pod sto i skine podvezicu sa mladine noge. Drugi običaj kaže da mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

Venčanica

U srednjem veku je bila zelena; a kasnije ljubičasta, plava i ponovo zelena. Bela venčanica, kao simbol nevinosti, pojavila se tek u 19. veku.

Medeni mesec

Ovaj pojam dolazi iz Engleske gde se punih 30 dana nakon venčanja pilo vino sa medom. Verovalo se da to paru donosi veće šanse da dobiju sina.

Prezime

Smatralo se nesrećnim ako se žena uda za čoveka čije prezime počinje istim slovom kao i njeno. Takođe, mlada ne treba da vežba pisanje svog novog prezimena pre venčanja. Ovo se smatra nesrećnim zbog kušanja sudbine.

Oprema

Devojka je u brak donosila kovčeg pun „toplih stvari”. To su bili čaršavi, jorgani, ćebad, jastuci, vezeni stolnjaci, peškiri, čak i kuhinjske krpe. U današnje vreme mnoge devojke su nezavisne i poseduju same svoj nameštaj i belu tehniku.

Burme

Ova tradicija datira još od vremena starog Egipta: muškarac je stavljao burmu na treći prst svoje mlade, jer se tada smatralo da je taj prst povezan sa srcem. Mladenci su počeli da razmenjuju burme tek u srednjem veku. Tada su se stavljale na prst desne ruke, kako pravoslavci čine i danas. Burme su simbol zajedničkog života i zakletve na vernost.

Cvetni buketi

U rimsko vreme buketi su se pravili od mirisnih trava koje su terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca, dok su danas zamenjeni raskošnim aranžmanima od različitih vrsta cveća. Po izlasku sa ceremonije venčanja mlada „nasumice” baca bidermajer neudatim devojkama. Svaka od njih se trudi da ga uhvati jer se veruje da će ona koja uhvati bidermajer biti sledeća koja će se udati.

Tekst: Nenad Blagojević