Svaka osma beba u Srbiji je na prirodnoj ishrani majčinim mlekom

Foto: Pixabay/fancycrave1

U svetu, podoj u prvom satu od rođenja ima 42 odsto novorođenčadi, 41 odsto odojčadi isključivo sisa do navršenog šestog meseca, a do navršene prve godine života samo 25 odsto.

U našoj zemlji se svake godine u proseku rodi oko 64.000 dece, a samo oko 8.000 je na prirodnoj ishrani majčinim mlekom do šestog meseca života. Prema poslednjim podacima Istraživanja višestrukih pokazatelja (Multiple indicator cluster survey, MICS) UNICEF-a, iako je 90 odsto dece u Srbiji počelo da sisa, samo 13 odsto dece se isključivo doji do šestog meseca, dok je 47 odsto dece uzrasta 0–5 meseci pretežno dojeno.

Prepoznajući značaj koji dojenje ima za pravilan rast i razvoj novorođenčadi i odojčadi, Ministarstvo zdravlja je podržalo inicijativu stručnjaka da se preduzmu aktivnosti u cilju povećanja broja dece na prirodnoj ishrani.

Nakon imenovanja nacionalnog koordina-tora za dojenje, u prethodnih godinu dana stručni tim je izradio Nacionalni program podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta koji je Vlada Srbije usvojila u julu 2018. godine.

Program definiše povećanje stope isključivog dojenja za decu do šest meseci starosti sa 13 odsto na 20 odsto do 2021. godine i ima za cilj da omogući potrebne preduslove kako bi se majke motivisale i edukovale da uspostave i što duže, a poželjno godinu dana, održe dojenje.

Program je prvenstveno orijentisan na sprovođenje aktivnosti u sistemu zdravstvene zaštite, ali podrazumeva i angažovanje svih sektora društva. Na inicijativu Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je predložio pokazatelje na osnovu kojih će se pratiti načini ishrane, kontakt majke i bebe „koža na kožu” i razvoj dece od rođenja do navršene druge godine života.

Indikatore evidentiraju od marta 2019. godine sve zdravs-tvene ustanove u sistemu zdravstvene zaštite i dostavljaju izveštaje institutima/ zavodima za javno zdravlje, a Institut za javno zdravlje Srbije sumira podatke na naciona-lnom nivou.

U prethodnom periodu intenzivirane su i edukacije zdravstvenih radnika u vidu kursa podrške dojenju u skladu sa principima Svetske zdravstvene organizacije u četiri ključ-ne ustanove – porodilišta u Srbiji: GAK „Narodni front” u Beogradu, GAK KC Niš, KC Vojvodina i KC Kragujevac.

U jačanju kapaciteta i podrške roditeljima od perioda trudnoće, tokom rođenja deteta i nadalje, ističe se dugogodišnja saradnja sa UNICEF-om. Jedan od primera održivog i efikasnog rešenja za obezbeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u vezi sa porođajem i rođe-njem deteta je i dosledno sprovođenje standarda za akreditaciju porodilišta i neonatolo-ških jedinica.

Posebnu pažnju UNICEF usmerava na unapređenje rada patronažne službe sa ciljem da odgovori potrebama roditelja u prvom kontaktu sa porodicom, odmah nakon rođenja deteta, uz poseban naglasak na stalnu podršku najosteljivijim porodicama.

Istraživanja i epidemiološke studije dokazale su prednosti prirodne ishrane za zdravlje i majki i dece. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj deteta jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, zaštitu od infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normaliza-ciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

Nacionalna nedelja dojenja u Srbiji tradicionalno se obeležava 40. kalendarske nedelje i simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Cilj je da se ukaže na značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj i istakne značaj podrške trud-nicama, babinjarama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje. Ove godine, Nacionalna nedelja dojenja obeležava se od 30. septembra do 7. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće”.

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Ono je nedvosmisleno u domenu angažovanja šireg okruženja – donosilaca odluka, zdravstvenih radnika, porodičnog okruženja, industrije hrane, poslo-vnog sektora, sistema obrazovanja, angažovanja civilnog društva. U tom smislu, slogan ovogodišnje Nacionalne nedelje dojenja naglašava važnost podrške roditeljima i stvaranja podsticajnog okruženja za majku koja doji.

U ovogodišnjoj Nacionalnoj nedelji dojenja širom Srbije biće organizovane predavanja i tribine namenjene sadašnjim i budućim roditeljima. Povodom Nacionalne nedelje dojenja i ove godine Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola u Srbiji.

Cilj konkursa je da se podstakne zdravstvenovaspitni rad na temu podrške dojenju. Najbolji radovi biće izabrani na nivou instituta i zavoda za javno zdravlje do kraja septembra, kako bi se potom proglasio i promovisao najbolji rad na temu kampanje. Najbolji dečiji rad će biti štampan u vidu postera tokom 2020. godine i distribuiran svim domovima zdravlja u zemlji.

Original Article