Svaki dan je za doručak jela tri jaja: Evo kako je to utjecalo na njezino zdravlje

Autor: F.F

Jamie Statis, novinarka Healthy magazina, odlučila je provesti osobni eksperiment te je tjedan dana za doručak konzumirala tri jaja. Tvrdi kako su je rezultati oduševili. Otkrila je kako je prvi korak u njezinom eksperimentu bio je suočiti se s dugogodišnjim mitom da jaja imaju negativan utjecaj na srce: “Ispostavilo se da je ta percepcija zastarjela, a istraživanja su pokazala da jaja nisu toliko štetna koliko se mislilo. Nutricionistica Joana Burdeos objasnila mi je da su jaja bogata proteinima i esencijalnim nutrijentima poput vitamina topljivih u mastima, vitamina B, folne kiseline i kolina. Osim toga, jaja se nazivaju i “potpunim proteinom” zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže”, rekla je.

“Započela sam svoj tjedan uzbuđeno, doručkujući svaki dan tri jaja. Prvog dana napravila sam fritaju s preostalim lososom, posluženu preko osvježavajuće rikule s fetom. Sljedećeg dana, u žurbi za put, uzela sam tri kuhana jaja sa salatom. Nakon toga je slijedila kajgana, pa omlet, pa poširana jaja, pa opet kuhana i pečena. I tako sam izdržala cijeli tjedan. Ovaj eksperiment nije samo pokrenuo promjene u mojoj prehrani, utjecao je i na moje svakodnevne odluke”, nastavila je, a prenosi Najžena.

Foto: Pexels

Evo kako je to utjecalo na nju

Tijekom tjedna primijetila je da je postala opreznija u odabiru ostalih namirnica koje konzumira tijekom dana. Primjerice, umjesto pečenja kolača, odlučila bi se za dvije jabuke. Ova promjena zadržala ju je dulje sitom, što se pokazalo korisnim tijekom dugih letova i radnih dana, tvrdi. Iako postoje kontroverze oko toga koliko je sigurno svakodnevno jesti jaja, istraživanja su se mijenjala tijekom godina. Harvard Health sada sugerira da prosječna zdrava osoba može konzumirati do sedam jaja tjedno bez značajnih posljedica.

Stručnjakinja otkrila koje namirnice se ne jedu zimi: Na tržnici izbjegavajte ovo voće i povrće

“Dijetetičarka nutricionistica Blanka Garcia podsjetila me je da je važno održavati raznolikost u prehrani te da jaja ne bi trebala biti unesena svakodnevno u prevelikim količinama. Nakon tjedan dana eksperimentiranja, shvatila sam da su jaja vrlo vrijedan izvor proteina i hranjivih tvari. Namjeravam zadržati neke navike, kao što je konzumiranje tvrdo kuhanih jaja kao međuobroka ili priprema različitih jela poput omleta i fritaja. Ovaj eksperiment podsjetio me da hrana nije samo gorivo za tijelo, već i alat za donošenje boljih svakodnevnih zdravstvenih odluka”, otkrila je.

“Ako tražite način da poboljšate svoju prehranu, razmislite o uključivanju jaja u doručak. Moje iskustvo pokazuje da čak i male promjene u prehrani mogu imati značajan utjecaj na zdravlje i svakodnevni život”, poručila je za kraj.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More