SVAKI PETI HRVAT STRADA OD OVE POŠASTI! Nemojte čekati da vas potjera liječniku. Možete već sada spriječiti da se to dogodi!

Foto: Pixabay

OSVIJESTITE SE

+
AAA

SVAKI PETI HRVAT STRADA OD OVE POŠASTI! Nemojte čekati da vas potjera liječniku. Možete već sada spriječiti da se to dogodi!

Autor: Daniela Delale

Svake se godine 29. rujna obilježava Svjetski dan srca. Prilika je to da se zapitate brinete li dovoljno o zdravlju svojeg srca. A koliko je bitno voditi računa o toj važnoj ‘pumpi’ našeg organizma, govori podatak kako je svake godine tjelesna neaktivnost povezana s milijun smrti koje se mogu spriječiti. Naime, redovita tjelesna aktivnost pomaže u prevenciji i liječenju bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, hipertenzije, prekomjerne tjelesne težine te poboljšava mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Srčanožilne bolesti su vodeći uzrok pobola i smrtnosti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, čime čine velik javnozdravstveni problem. Procjenjuje se da godišnje u svijetu od srčanožilnih bolesti umire oko 17,5 milijuna ljudi, a do 2030. godine ta bi brojka mogla porasti i do 23 milijuna ljudi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2018. godine od posljedica srčanožilnih bolesti u RH je umrlo nešto više od 23 000 osoba odnosno 43 posto ukupno umrlih. Vodeći uzrok smrtnosti u RH je srčani udar od kojeg umire gotovo svaki peti Hrvat. Od ostalih uzroka tu su moždani udar, povišeni krvni tlak i srčano popuštanje.

Moguće je smanjenje rizika od srčanožilnih oboljenja i do 80% ukoliko se pridržavamo svih općepoznatih higijensko-dijetetskih mjera uz adekvatno liječenje postojećih srčanožilnih oboljenja (primjerice povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i/ili šećerne bolesti). Kao preporuke stručnjaci izdvajaju zdravu i uravnoteženu prehranu, vođenje aktivnog života (preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je ukupno 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti tjedno podijeljeno kroz 5 dana), apsolutnu apstinenciju od pušenja i postizanje/održavanje idealne tjelesne težine (BMI <25kg/m2).

Svi ranije navedeni faktori, ukoliko nisu zadovoljavajuće regulirani, su izrazito štetni za zdravlje srca. Pušenje je posebno rizični čimbenik. Naime, pušači imaju 2-4 puta veću pojavnost srčanog udara, a kada dožive srčani udar čak za 70% je veća smrtnost u odnosu na nepušače. Često puta se može čuti od pušača kako su samo ‘rekreativni pušači’, no danas se zna da čak i jedna cigareta dnevno značajno podiže rizik od srčanožilnih oboljenja.

Pravila igre u prevenciji i liječenju srčanožilnih bolesti su jasno zadana, no često puta ih se jako teško pridržavati. Svakako je potrebno već od najmlađe dobi educirati i poticati ljude na aktivan pristup zdravlju.

Liječnici za zdravlje srca preporučuju mediteransku prehranu. Tu se ubrajaju voće, povrće, cjelovite (integralne) žitarice, mahunarke, ribu i piletinu. Opisane namirnice, uz maslinovo ulje koje je neizostavni dio svakog jela, bogate su nezasićenim masnim kiselinama (”zdrave masne kiseline”), poput omega-3 kiseline, koje smanjuju razinu masnoća u krvi i samim time direktno utječu na smanjenje rizika od srčanožilnog oboljenja. Ne manje važan je i dnevni unos soli (preporučena dnevna doza <5g što predstavlja do jedne čajne žličice) koji također značajno utječe na naš srčanožilni status, a u mediteranskom tipu prehrane predstavlja nešto manji problem s obzirom na širok izbor raznolikih začina i mirodija koje se koriste i daju jelu pun okus.

Glede pića, na osnovu brojnih epidemioloških istraživanja, danas se smatra da je zdrava i poželjna konzumacija manjih doza alkoholnih pića, prvenstveno crvenog vina (preporučena dnevna doza je 1,5 dcL). Naime, svoj blagotvoran učinak na srčanožilni status vino duguje skupini spojeva pod nazivom polifenoli koji osim što povoljno utječu na lipidni profil, djeluju istodobno i na stijenke krvnih žila odnosno unutarnje puteve zgrušavanja.

Ono što je nažalost problem jest što srce najčešće javlja neku vrstu tegoba onoga trenutka kada je bolest u uznapredovaloj fazi. Svjesni toga, liječnici neprestano apeliraju na svoje bolesnike da redovito kontroliraju i liječe svoje poznate rizične čimbenike, neovisno o postojanju bilo kakvih subjektivnih tegoba. U slučaju odsutnosti istih preporuka je učiniti tzv. probir za muškarce iznad 55. godine života odnosno žene iznad 65. godine života.

Autor:Daniela Delale

ZADNJE VIJESTI


VRLO UČINKOVITO

ČUDOTVORNA PASTA PROTIV ĆELAVOSTI I OPADANJA KOSE: Nekoliko tjedana je potrebno da primijetite mlade dlačice


SVE JE U MJERI

NAJBOLJI SAVJET KOJI ĆETE IKAD DOBITI! Slijedite tajnu dugovječnosti japanskih stogodišnjaka


NOVE KNJIGE

BUDUĆI DENTALNI ASISTENTI MOGU ODAHNUTI: Napokon imaju udžbenik iz kojega mogu učiti


POTREBAN SAMO RUČNIK

BOLI VAS KOLJENO? U 60 sekundi riješite se pritiska i ‘pomladite’ koljeno za čak 10 godina!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article