Svaki peti puši u svetu, u Evropi 28 odsto odraslih

Svaki peti puši u svetu, u Evropi 28 odsto odraslih 1Foto: Freeimages/ markusspiske

Vremenom, duvan ubija oko polovine svojih korisnika, odnoseći tako više života nego AIDS, malarija i tuberkuloza zajedno.

Kako bi se ukazalo na razmere epidemije upotrebe duvana i na opasnost od preventibilnih smrti i bolesti kojima on doprinosi, Svetska zdravstvena organizacija je još davne 1988. godine, proglasila 31. maj Svetskim danom bez duvana.

Ove godine, tema Svetskog dana bez duvana je “Donesi odluku – ostavi duvan”, sa namerom da se ukaže na one mere iz Okvirne konvencije koje se odnose na pružanje podrške pušačima koji su rešeni da se odreknu ove štetne navike.

Od 1,3 milijarde pušača na svetu, čak oko 780 miliona njih bi želelo da se odrekne ove štetne navike. Ipak, samo oko 30 odsto tih pušača ima pristup službama i/ili alatima koji bi im omogućili adekvatnu podršku u savladavanju kako fizičke tako i psihičke komponente nikotinske zavisnosti.

Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu posebno se predano bavi problemom kontrole duvana i to ne bez razloga.

Naime, na starom kontinentu se beleži značajno veća zastupljenost pušenja u odnosu na ostatak sveta – čak oko 28 odsto odraslih Evropljana puši, u odnosu na 21 odsto pušača, koliko se procenjuje da ih ima globalno. Još jedan značajan podatak je da je u Evropi udeo pušača u ženskoj populaciji upadljivo veći u odnosu na globalni prosek – čak 19 odsto naspram sedam odsto u svetu.

Ipak, ohrabruje podatak iz novijih istraživanja, da je preko polovine odraslih pušača u Evropi zainteresovano da prekine s pušenjem. Podaci takođe pokazuju da šansa da oni u tome i uspeju može biti udvostručena različitim merama pomoći na državnom nivou, poput besplatnih linija podrške, programa odvikavanja ili supstitucionim terapijama koje bi bile pokrivene obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Ipak, sveukupni napredak u evropskom regionu kada je reč o stopama pušenja vrlo je skroman, pa čak i zabrinjavajuć, što se u značajnoj meri može pripisati inertnosti vlada mnogih zemalja kada je reč o kontroli duvana.

Mere kontrole i zakonska regulativa u ovoj oblasti mora se ažurirati tako da uzima u obzir brze promene trendova kada je u pitanju duvanska industrija, odnosno način konzumiranja duvanskih proizvoda.

Kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, ovo se, pre svega, odnosi na pojavu i rast popularnosti novih duvanskih proizvoda, koji se baziraju na zagrevanju, umesto na tradicionalnom sagorevanju duvana, kao i na elektronske cigarete. Upravo ovi proizvodi velika su “nada” duvanske industrije, kreirana kao odgovor na globalni pokret u kontroli duvana, započet početkom 21. veka.

„Atraktivni dizajn ovih proizvoda i njihova inovativna tehnologija, markiraju kao svoju ciljnu grupu konzumenata decu i mlade, šaljući pritom neosnovane poruke o tome kako su ovi uređaji “bezdimni” i tako “bezbedniji po zdravlje”, iako je poznato da oni takođe oslobađaju iste štetne supstance kao i tradicionalne cigarete.

Ovi uređaji uglavnom nisu prepoznati u aktuelnim regulativama većine zemalja, uključujući i Srbiju, te bezbedno lebde u zakonskom međuprostoru dok im poplularnost vrtoglavo raste. Sa takvim uzlaznim trendom, nikako ne bi smelo da se desi da oni ostanu “slučajno zaobiđeni” i prilikom donošenja novih zakonskih rešenja u oblasti kontrole duvana“, navodi se u saopštenju Gradskog zavoda.

Dodaju da je odvikavanje od pušenja je upravo sada važnije nego ikad, jer svi naučni dokazi upućuju na to da pušači imaju veću verovatnoću da dobiju teški oblik COVID-19 nego nepušači.

S druge srtrane, prestanak pušenja u komplikovanim životnim okolnostima izazvanim pandemijom predstavlja posebno težak životni izazov. Žudnja za cigaretom pojačava se u uslovima povećanog stresa. Stoga vam nudimo nekoliko saveta kako da tu jaku žudnju pokušate da savladate:

Odlaganje: Odložite pušenje koliko god možete pre nego što ćete popustiti svojoj žudnji za cigaretom.

Duboko disanje: Udahnite duboko 10 puta kako biste se opustili dok žudnja za cigaretom ne prođe.

Pijenje vode: Voda za piće je zdrava alternativa cigaretama.

Odvraćanje pažnje: Uradite nešto drugo da biste sebi odvratili pažnju od cigarete – istuširajte se, čitajte, šetajte, slušajte muziku!

Koji su zdravstveni efekti prestanka pušenja:

  • Nakon 20 minuta: krvni pritisak i puls se stabilizuju
  • Nakon 12 sati: nivo ugljen-monoksida u krvotoku pada na normalu
  • U roku od 2-12 nedelja: cirkulacija se poboljšava i funkcija pluća se povećava
  • Posle 1-9 meseci: kašalj i otežano disanje se smanjuju.
  • Nakon 5-15 godina: rizik od infarkta se smanjuje za 50 odsto
  • Nakon 10 godina: rizik od raka pluća se smanjuje za 50 odsto
  • Nakon 15 godina: rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjuje se na onaj kod nepušača

close

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article