Sve posledice uzimanja brufena za koje treba da znate

Pexels.com

Ibuprofen je svima pristupačan i ima reputaciju blažeg, sigurnijeg mlađeg brata aspirina. S tim što, kao i većina lekova, ibuprofen može izazvati neke nuspojave.

– Ibuprofen je nesteroidni antiinflamatorni lek koji se koristi i za kontrolu bolova i za kontrolu groznice – kaže dr Kenet Peri, lekar u urgentnom centru u Čarlstonu, Južna Karolina. “Iako je ibuprofen, ako se uzima na odgovarajući način, siguran, hronična upotreba može izazvati dugotrajne zdravstvene probleme”.

Brufen (ibuprofen) deluje tako što stopira prostaglandine, prirodne hemikalije koje “uključuju” bol i upalu u telu. Ibuprofen je ocenjen kao najsigurniji antiinflamatorni lek, u smislu mogućih spontanih reakcija na lekove. Tako će nekim ljudima biti lakše da ga uzmu nego aspirin, jer za delovanje zahteva manju dozu i manja je verovatnoća da će izazvati neželjene efekte poput iritacije želuca, piše Eatthis.

Ipak, treba biti oprezan.

Može povećati rizik od srčanog udara i šloga

– Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, poput ibuprofena, imaju znak upozorenja na kutiji na kojem piše da upotreba može izazvati povećan rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih trombotičnih posledica, poput srčanog i moždanog udara – kaže dr Lien Poston.

“Ljudi bi trebalo da koriste najmanju potrebnu dozu za ublažavanje bolova, i da prestanu da uzimaju nesteroidne protivupalne lekove što je pre moguće. Kao i da se obrate se svom lekaru ako im trebaju duže od nedelju dana.”

Može izazvati glavobolje

Ironično, prvi lek kom se mnogi od nas okrećemo zbog glavobolje upravo može izazvati istu, ako se koristi prečesto. “Upotreba lekova protiv bolova, poput ibuprofena, rutinski za lečenje glavobolje može izazvati povratnu glavobolju kada prestanete da ga koristite”, kaže dr Poston.

Može izazvati visok pritisak

– Uzimanje ibuprofena redovno može malo povećati krvni pritisak – kaže dr Poston. Prema klinici Mejo, visoki krvni pritisak često nema simptome. Vremenom, ako se ne leči, može izazvati teža zdravstvena stanja, poput bolesti srca.

Ibuprofen može uticati na dejstvo drugih lekova koje uzimate

Razgovarajte sa svojim lekarom o svim drugim lekovima ili suplementima koje uzimate sa ibuprofenom. “Ibuprofen može uticati na mnoge lekovite biljke i suplemente za koje nije potreban recept”, kaže dr farmacije Daniel Plamer.

“Kada se uzima sa drugim specifičnim lekovima, aktivni sastojak bilo kog leka mogao bi se povećati, što bi rezultovalo ili preteranim pojačavanjem efekta, što bi dovelo do povećanih štetnih dejstava, ili smanjenjem, pa se ne bi postigao željeni efekat leka.”

Može izazvati otok

– Značajan i primetan neželjeni efekat svakodnevnog uzimanja ovog nesteroidnog antiinflamatornog leka je oticanje nogu ili tela – kaže dr Magdalena Kadet. Ovakav otok nastaje usled viška tečnosti zarobljenog u tkivima tela. To je uobičajen neželjeni efekat lekova ove vrste i obično nestaje nakon prestanka uzimanja leka.

Može izazvati gastrointestinalne probleme

– Ako neko često koristi ibuprofen, želudac gubi zaštitnu barijeru i podložniji je povredama – navodi dr Beri Gorlicki. “Vremenom to može dovesti do gastritisa (upale želuca) ili nečeg zlokobnijeg poput čira na želucu ili perforacije, što može biti izuzetno bolno, dovesti do krvarenja i može biti opasno po život.”

Može oštetiti bubrege

Nikada ne uzimajte više od preporučene doze ibuprofena – to može biti opasno. “Ibuprofen, ako se ne uzima na odgovarajući način, može izazvati oštećenje ćelija bubrega”, kaže dr Peri. “Ovo oštećenje može biti nepovratno za neke pacijente i zahtevati dugoročnu dijalizu.”

Može izazvati oštećenje jetre

– Vaša jetra obrađuje sve što konzumirate. Redovno, “hronično” korišćenje ibuprofena može oštetiti ćelije jetre – ističe dr Sidart Tambar. “Na sreću, jetra se može regenerisati i oporaviti, ali ako se oštećenja ponavljaju, to na kraju može dovesti do ciroze.”

Ibuprofen može povećati rizik od krvarenja

– Ibuprofen deluje tako što sprečava enzim ciklooksigenazu koji je uključen u nakupljanje trombocita, koji su važni za kontrolu krvarenja i hemostaze – kaže dr Moniša Banote.

“Svakodnevna dugotrajna upotreba ibuprofena može povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja.”

Zapamtite da je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom o svim lekovima koje redovno uzimate.