Svetlom i bojama protiv zimske depresije

Uz zimske radosti, najhladnije nam godišnje doba može doneti i vrlo ozbiljnu depresiju. Najjednostavnije rečeno, nedostatak dnevnog svetla uzrokuje pojačano lučenje hormona melatonina, a time i loše raspoloženje, apatiju, umor i opštu usporenost.
Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i lečenje posledica stresnih stanja organizma.

Malim trikovima vrlo uspešno možemo zavarati svoj mozak i sprečiti ili ublažiti spomenute negativne posledice. Na primer, za vreme posebno tmurnih dana jutro treba započeti aktiviranjem sve raspoložive rasvete u stanu. Oni koji su naučeni da ih bude prvi sunčani zraci neka nameste budilnik na vreme kada izlazi sunce. Nadalje, boravite što više možete na otvorenom i gledajte u nebo! čak i za vreme najtmurnijih dana intenzitet dnevnoga svetla dovoljan je za reaktiviranje vegetativnoga nervnog sistema.

Ako je moguće, priuštite sebi terapiju bojama, koja ima neverovatno pozitivne psihosomatske učinke na naš organizam, pri čemu – za ilustraciju – žuta, podjednako kao i narandžasta, podiže raspoloženje i podstiče aktivnost, crvena nam daruje životnu energiju i aktivira izmenu materija u organizmu, a zelena smiruje i uslovljava harmoničnost.

Kada je reč o bojama i njihovom pozitivnom efektu – kako na naš organizam tako i na psihu – možete posegnuti i za nekim metodama koje funkcionišu po principu uradi sam. Na primer, odaberite i nosite odeću u podsticajnim bojama ili primenite specifičan postupak koji, ukratko, podrazumeva da se udobno smestite, zatvorite oči i opustite a potom, u mislima, vizualizujete neku od boja s pozitivnim učinkom. Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe ili sijalice u bojama i pokušati recept za postizanje psihofizičke harmonije i akumuliranje energije: prednju stranu tela osvetljavajte deset minuta zelenom i crvenom, a potom samo gornji deo stomaka dvadeset minuta žutom ili narandžastom.

Ali terapija obojenom svetlošću nije efikasna samo kada je reč o spomenutoj zimskoj depresiji. U poslednje vreme ona ulazi na velika vrata u kozmetičke salone i specijalističke ordinacije. Lekari, a posebno dermatolozi i psihoterapeuti, vrlo je uspešno primjenjuju u lečenju svih oblika depresije, poremećaja rada srca, migrena i glavobolja, neurodermatitisa, prekomerne težine, ali i nedostatka apetita. U kozmetičke svrhe njom se bore protiv bora, celulita i akni.

Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i lečenje posledica stresnih stanja organizma. Boje uspešno uklanjaju telesne i psihičke blokade, podsiču organizam na izlučivanje štetnih materija i jačaju njegov imunološki sistem. Terapija ne rezultira neželjenim posledicama i apsolutno je bezopasna. U terapijske se svrhe boje – osim što se primenjuju gledanjem – mogu aparatima u snopovima ili raspršene usmeravati na naš najveći i najsenzibilniji organ – kožu.

Boje i njihov terapeutski učinak

Crvena boja deluje uspešno u borbi protiv bubuljica, osipa i posledica opekotina te smrzavanja kože.
Narandžasta boja povoljno deluje na ljudsku psihu, opušta i pomaže u uklanjanju depresivnih stanja. Koristi se i u borbi protiv celulita. Deluje na regeneraciju kože, pa se zbog toga smatra čudesnim oružjem protiv bora, umorne i beživotne kože lica i tela.
Žuta boja podsiče optimizam i povećava moć koncentracije. Povoljno deluje i na rad probavnog sistema te ublažava strije.
Zelena boja smiruje i ublažava posledice psihičkih stresova. Smiruje i nadraženu kožu.
Plava boja takođe smiruje i ublažava osećaj bola, a korisna je u borbi protiv migrena, bolova u vratu i leđima. Normalizuje preosetljivu i upalama sklonu kožu te postiže zavidne rezultate u terapiji nesanice i regulaciji telesna težine.
Ljubičasta boja deluje na limfni sistem i pomaže u terapiji protiv celulita.