Svetska slaninijada u Kačarevu

Foto: PROMO

“Prase je pušteno”, a ko ga uhvati – njegovo je! Ovo je svakako jedna od najatraktivnijih takmičarskih disciplina koje vas očekuju ove godine na Svetskoj slaninijadi u Kačarevu!

Ona se održava dvadeset sedmi put za redom, a od skromnih 500 posetilaca, koliko ih je pre dve decenije ubeležila pedantna statistika, prošle godine se na ovom renomiranom skupu okupilo 100.000 gostiju.

Ovogodišnja Slaninijada počinje svečanim otvaranjem, u podne, 27. februara 2014. gddine, u centru Kačareva, a trajaće do 3. marta. Svi ljubitelji slanine i mesnih prerađevina su pozvani i svi su dobrodošli da uživaju u ovogodišnjem program koji je bogat zanimljivim događajima i izuzetnom ponudom. Pored edukativnog i zabavnog uživanja u prezentaciji priprema mesarskih delikatesa, posetioci će moći da učestvuju i u kulinarskim veštinama i degustacijama na takmičenjima u kuvanju paprikaša i kuvanju pasulja, kao i takmičenju u topljenju slanine za pobedničko priznanje “Zlatni čvarak”.

Inače, Svetska Slaninijada koja se održava u Kačarevu, inicirala je pokretanje ostalih privrednih manifestacija, naročito u Vojvodini, kao što si Štrudlijade, bostanijade i sl, čime je potvrđen privredni značaj ovakvih priredbi i sa aspekta promocije proizvodnih potencijala određene regije i sa aspekta turizma, a posebno ekološkog i etno turizma koji će narednih godina doživljavati svoju svetsku ekspanziju.

U tom smislu raduje sluh Gradske uprave grada Pančeva koja podržava ovu manifestaciju i koja je u Slaninijadi prepoznala potencijale za razvoj male privrede, ali pre svega za afirmaciju ovog lokaliteta, kao i njihovih proizvodnih kapaciteta. Ove će godine, recimo, biti više od stotinu izlagača, malih privrednika i društvenih proizvođača, a očekuje se da će se poseta približiti cifri od 150.000 gostiju što je i cilj Organizacionog dobora.

Prema rečima Vladimira Stoičova, člana Organizacionog odbora Svetske slaninijade, ove godine je obezbeđen dodatni prostor, tako da će oba kačarevačka platoa u centru sela, biti na raspolaganju izlagačima iz više od deset zemalja: Srbije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Hrvatske… Ove godine, Svetska slaninijada će po prvi put imati i humanitarni karakter, jer je Organizacioni odbor u tom periodu osmislio niz aktivnosti sa idejom da pomognu revitalizaciju Doma slepih u Pančevu.