SVIJET SLOŽAN PO PRVI PUT! ‘Moramo iskorijeniti jedini rak koji je izlječiv ako se otkrije na vrijeme’

Foto: Profimedia

NOVA STRATEGIJA

+
AAA

SVIJET SLO탐AN PO PRVI PUT! ‘Moramo iskorijeniti jedini rak koji je izljeiv ako se otkrije na vrijeme’

Autor: Daniela Delale/Hina

irokim pristupom cijepljenju djevojaka mlaih od 15 godina cjepivom protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, koji se smatra odgovornim za nastanak raka vrata maternice, pobolj큄anim probirom i pravodobnim lijeenjem oboljelih 탑ena, broj infekcija mogao bi se smanjiti za 40 posto, ime bi se do 2050. spasilo 5 milijuna 탑ivota, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija.

Rak vrata maternice, etvrti naje큄i karcinom meu 탑enama u svijetu, bolest je koja se mo탑e sprijeiti, ali svake godine od nje oboli najmanje 570.000, a umre 311.000 탑ena, objavila je UN-ova agencija.

Gotovo svi sluajevi povezani su s infekcijom raznim tipovima humanog papiloma virusa koji se prenosi spolnim kontaktom. Stopa zaraze dvostruko je vea u zemljama u razvoju, a stopa smrtnosti triput je vea nego u zemljama s visokim dohotkom.

“Izljeenje raka prije je bio nedosanjani san, no danas imamo uinkovite i jeftine alate utemeljene na znanstvenim istra탑ivanjima i dokazima koji e nam omoguiti da taj san i ostvarimo” rekao je u utorak direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, istaknuv큄i da se rak vrata maternice mo탑e sprijeiti ako se otkrije dovoljno rano i uspje큄no izlijeiti poduzimanjem odgovarajuih mjera.

“Ne uvedemo li nove mjere, broj novih sluajeva zaraze na godi큄injoj razini mogao bi se odsad do 2030. poveati s 570.000 na 700.000, a broj umrlih godi큄nje s 311.000 na 400.000 ili za 21 posto”, rekla je pomonica generalnog direktora WHO-a dr. Nothemba Simelela na konferenciji za novinare.

Ministri zdravstva iz 194 dr탑ava lanica pro큄li su tjedan podr탑ali strategiju koju je WHO lansirao u utorak, a cilj joj je smanjiti broj sluajeva zaraze i smrtnih sluajeva te iskorijeniti tu bolest.

“Rak vrata maternice mo탑emo eliminirati samo kao javnozdravstveni problem. Stoga je cilj strategije WHO-a anga탑irati zdravstvene vlasti na cijepljenju 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknutih ih na probir na rak vrata maternice meu 70 posto 탑ena te na lijeenje 90 posto 탑ena s dijagnozom invazivnog karcinoma vrata maternice”, rekla je dr. Simelela.

Neki e laboratoriji i ostali alati razvijeni tijekom pandemije covida-19 biti korisni za probir na rak vrata maternice, a novi bi testovi trebali ubrzati lijeenje i dobre rezultate, istaknula je.

“S dana큄njom tehnologijom dijagnoza se mo탑e dobiti za 20 minuta, a 탑ena se mo탑e poeti lijeiti odmah, 큄to bi znailo da se nakon samo jednog posjeta lijeniku i u istome danu mo탑e prionuti hitnom lijeenju prekancerogenih lezija”, dodala je Simelela.

Istaknula je da se prvi put svijet slo탑io da “zajednikim snagama moramo poku큄ati iskorijeniti jedini rak iji se nastanak i razvoj mo탑e sprijeiti cjepivom i jedini rak koji je izljeiv ako se otkrije na vrijeme”.

Ona smatra da je “velik broj smrtnih ishoda od raka vrata maternice posljedica pona큄anja globalne zdravstvene zajednice koja je desetljeima zanemarivala ovu bolest”.

Autor:Daniela Delale/Hina

ZADNJE VIJESTI


NOVA STRATEGIJA

SVIJET SLO탐AN PO PRVI PUT! ‘Moramo iskorijeniti jedini rak koji je izljeiv ako se otkrije na vrijeme’


MODERNA TRAGEDIJA

Prijeti nam ‘najubojitija zarazna bolest’! Strunjaci upozoravaju: ‘Mogla bi se razbuktati!’ Evo i za큄to ba큄 sada!


DAROVI PRIRODE

NE BACAJTE LIMUNOVU KORU: Neete vjerovati koliko je zdrava!


POMOZITE SI SAMI

BEZ SNA NE MO탐EMO PRE탐IVJETI! Proitajte ove savjete za kvalitetno spavanje

Komentari
odra탑avaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nu탑no
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
itatelje
za
razumijevanje
te
suzdr탑avanje
od
vrijeanja,
psovanja
i
vulgarnog
izra탑avanja.
Portal
Dnevno.hr
zadr탑ava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
obja큄njenja.Original Article