Svjetska zdravstvena organizacija izdala ozbiljno upozorenje: Žele stati na kraj novom trendu

Autor: F.F

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ozbiljno upozorava na štetnost vape-a i poziva na globalnu zabranu svih aroma u e-cigaretnim proizvodima, te da se vape tretira jednako kao i obične cigarete. WHO je izjavila da su potrebne “hitne mjere” kako bi se kontroliralo korištenje e-cigareta, ističući da nedostaje uvjerljivih dokaza koji podržavaju tvrdnje da vaping pomaže pušačima da prestanu s pušenjem, te da može izazvati ovisnost o nikotinu kod ljudi koji inače ne puše.

Uz poziv na zabranu aroma poput mentola, WHO predlaže primjenu mjera koje su već na snazi za kontrolu pušenja, uključujući visoke poreze i zabranu konzumacije na javnim mjestima. Organizacija također izražava zabrinutost zbog širenja uporabe vape-a među mladima, posebice naglašavajući agresivni marketing koji privlači više od polovice američkih studenata koji ih isprobaju, piše Daily Mail.

Foto: Pexels

Sve češći trend među mladima

Unatoč tvrdnjama duhanske industrije o manjim rizicima u usporedbi s tradicionalnim cigaretama, WHO upozorava da vape-ovi proizvode tvari koje su poznate po izazivanju raka i predstavljaju ozbiljne opasnosti za zdravlje srca i pluća.

Liječnici mu osam godina nisu primijetili tumor na mozgu: ‘To su bili jasni znakovi’

Organizacija također naglašava da vaping može oštetiti razvoj mozga kod mladih ljudi. Istraživanja sa sveučilišta u Virginiji i Sjevernoj Karolini dodaju da upotreba e-cigareta može zagađivati zrak u okolini, izlažući ljude česticama koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Dok duhanska industrija inzistira na manjim zdravstvenim rizicima, WHO ističe da su vape-ovi ozbiljna prijetnja javnom zdravlju i potiče na donošenje mjera na globalnoj razini kako bi se ograničilo njihovo korištenje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More