SZO: Korona na prelaznoj tački, vanredna situacija produžena za još tri meseca

Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je produžila status vanredne situacije od međunarodnog značaja za javno zdravlje zbog Covida-19, koja je na snazi od januara 2020. godine, za još tri meseca.

“Generalni direktor SZO je uvažio preporuke Komiteta u vezi sa tekućom pandemijom koronavirusa i zaključuje da virus i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja” navodi se u saopštenju SZO izdatom posle sastanka Međunarodnog komiteta za hitne slučajeve u skladu sa zdravstvenim propisima.

Eksperti SZO ocenjuju da je “pandemija Covid-19 verovatno na prelaznoj tački“.

Sekretarijat SZO je izrazio zabrinutost zbog nastavka evolucije virusa u kontekstu nekontrolisane cirkulacije SARS-CoV-2 i slabijeg izveštavanja država članica o podacima u vezi sa oboljevanjem, mortalitetom i hospitalizacijom i ponovio važnost blagovremene razmene podataka, radi usmeravanja tekućeg odgovora na pandemiju.

“Eliminisanje virusa malo verovatno”

Komitet je saopštio da se pandemija Covid-19 verovatno približava tački preokreta.

“Postizanje viših nivoa imuniteta stanovništva na globalnom nivou, bilo putem infekcije ili vakcinacije, može ograničiti uticaj SARS-CoV-2 na morbiditet i smrtnost”, navodi se u saopštenju i dodaje da nema sumnje da će ovaj virus ostati trajni patogen kod ljudi i životinja u doglednoj budućnosti.

Iako je “eliminisanje ovog virusa veoma malo verovatno, ublažavanje njegovog razornog uticaja na morbiditet i smrtnost je dostižno i trebalo bi da i dalje bude prioritetni cilj”, saopštila je SZO.

Komitet SZO je preporučio razvijanje “alternativnih mehanizama” za nastavak borbe protiv kovida, nakon što se PHEIC ukine.

Read More