Tanak hleb iz tiganja

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Svaki je čovek svet za sebe i samo je jedan most kojim se u njega može kročiti – ljubav.

#sharelove

 

Ustala sam ranom zorom. Na brzinu prošetala pse i otišla da uradim nešto što dugo odlažem – kompletnu krvnu sliku, sve sa hormonima i pojedinim vitaminima. Čudno se osećam, a bogami i ponašam u poslednje vreme. Stres, nespavanje, zima, sam svoj gazda i tako to mogu neverovatno da utiču na psihofizičko stanje. A s obzirom na to da sam napunila magičnih 40. godina, povremena kontrola dobro dođe.

Takođe, definitivno sam odlučila da počnem ozbiljnije da vežbam, a svako pametan, posebno ako nije u vrlim dvadesetim, treba da proveri gde je. I šta da uradi povodom toga.

Po povratku kući sam svratila u prodavnicu da častim sebe nekim zaista sjajnim doručkom. Odluka je pala na brie. Kako nisam već dugo u restrikciji, jedem sve vrste sireva.

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog brašna
  • 25 grama ječmenog brašna
  • 1/2 kašike putera
  • 1 decilitar mlake vode
  • prstohvat morske ili himalajske soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

U činiji pomešajte brašna, so i prašak za pecivo. Puter otopite pa dodajte su smesu, kao i mlaku vodi. Zamesite tseto prvo malo kašikom, pa ga izvadite na radnu poloču i doradite. Podelite ga na tri loptice i razvaljajte oklagijom.

Zagrejte tiganj bez masnoće i spustite prvi disk. Poklopite tiganj. Temperatura ne treba da bude jaka, ja sam pekla na “šestici”. Ne sme da izgori, a ne treba da ostane živkast unutra. Najlepši je kada se tako malo sasuši u tiganju. Imam liveni tiganj u koji ne moram da dodajem masnoću za mnoge stvari. Takvi tiganji nisu jeftini, ali nabavite barem jedan ako budete u prilici. Odlična stvar za kuhinju.

Pecite po nekoliko minuta sa obe strane.

Od ove količine dobićete 3 hlepčića teških oko 50 grama. I možete da ih jedete uz šta god želite. Nisam u restrikciji pa je kod mene na meniju bio brie sa malo maslinovog ulja i rukolom. Kada jedete ovako jak sir ne možete da pojedete baš mnogo hleba, tako da sam iskoristila samo jedan. Drugi će sutra ili prekosutra da posluži za mini picu, a treći će završti u zamrzivaču. Da imam neku rezervu za dane kada nemam ništa drugo.

A sad da se vratimo na poruku s početka teksta, koja, priznaćete, i ne liči na mene. Uz brie i viršle za pse pazarila sam i kolačić sreće. Da vidim kakva me sudbina čeka 😉 .

Sunce je napolju, trebalo bi se malo zabaviti.