Tečnost za ispiranje usta: Stomatolog tvrdi da nije toliko dobra koliko se misli

Unsplash

Karijes je veliki problem kada je u pitanju zdravlje zuba, a tečnost za ispiranje usta samo dodatno pogoršava ovaj problem, smatra stomatolog.

Stomatolog Kami Hos ističe kako su neke svakodnevne navike u stvari jako štetne kada je reč o zdravlju zuba. S obzirom da zdravlje zube utiče i na zdravlje celog organizma te navike nikako ne bi trebalo da zanemarimo.

„Statistika kaže kako danas velik broj ljudi ima izrazito nezdravu usnu duplju, iako se čini da smo toliko napredovali da zubari ne bi više trebalo da imaju posla“, navodi dr Hos, prenosi Ordinacija.hr.

Ipak uz toliko bolesti desni danas, čini se da neke stvari ipak treba menjati.

Najveće greške koje pravimo kada su u pitanju zubi

„Zubima pravimo veliku štetu kada ih negujemo proizvodima koji sadrže alkohol ili druge sastojke koji mogu da promene mikrobiotu u ustima, koja se razvijala milionima godina“, navodi dr Hos.

Tečnost za ispiranje usta čini ga posebno ogorčenim jer ona, prema njegovim navodima, ubija i do 99 odsto mikroba u ustima, a iza sebe ostavlja samo najgore koje se šire po ustima nesmetano jer nema organizama koji su ih u tome sprečavali, prenosi Ordinacija.hr.

Dr Hos savetuje da na usnu duplju treba gledati kao na vrt – s mnogo dobrih bakterija i onih loših kojih se treba rešiti baš kao i korova.

„Da u vrtu imate korov, sigurno ne biste uzeli kiselinu i zalili ga. A upravo to radimo kada koristimo tečnost za ispiranje usta koja ubije sve što u njima živi. Tako dolazi do katastrofe“, navodi dr Hos.

Saveti za zdravu oralnu higijenu

– Započnete jutarnju negu usne duplje pre doručka, ne nakon, jer sve što ste pojeli u ustima se pretvara u kiselinu koja može oštetiti zubnu gleđ ako je odmah isperete.

– Nakon buđenja, koristite blagu tečnost za ispiranje usta kako bi se obnovila pH vrednost usne duplje i isprao sav plak koji se nakupio tokom noći.

– Koristite konac za zube kako biste uklonili naslage između zuba i pored toga interdentalnu četkicu, naročito ako imate mostove.

– Čistite jezik sredstvom namenjenim za tu svrhu jer se i na njemu mogu nakupljati naslage koje su štetne za zdravlje usne duplje.

– Koristite kvalitetne paste za zube i četkice koje imaju nežna vlakna, dakle „soft“ varijanta.

– Ponovite istu rutinu pre spavanja, a poslednji korak neka bude ispiranje usne duplje.

– Redovno posećujte stomatologa jer zdravlje usne duplje utiče na celokupno zdravlje.

Read More