Tijelo mam šalje signale: SIGURNI ZNAKOVI DA TREBATE PRESTATI DA JEDETE HLJEB

Tijelo mam šalje signale: SIGURNI ZNAKOVI DA TREBATE PRESTATI DA JEDETE HLJEB

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Kod nas se jede hljeb skoro uz svaki obrok te je jako teško da ga izbacimo u potpunosti. Ono što je veoma bitno i važno jeste da postoji hljeb od cijelih žitarica koji je zdrava varijanta ove namirnice.

Istina je da je većina nas navikla da je uz svako jelo tu, te da ove svakodnevne signale često zanemarimo, a istina je ta, da vam hljeb prosto ne prija. Iako ga volimo treba da ga zamijenimo sa zdravijom varijantom hljeba

Gojite se
Ako primjećujete da se brojevi na vagi neprestano povećavaju, možda je vrijeme da smanjite ili izbacite hljeb iz ishrane, posebno ukoliko jedete bijeli. Prema istraživanju iz 2014. godine, ukoliko jedete više od dvije porcije bijelog hljeba dnevno, povezano je sa znatno većim rizikom og gojaznosti.

Krvni pritisak se povećava
Bez obzira na to da li se borite sa hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno primijetili da vam je krvni pritisak povremeno visok, izbacivanje (bijelog) hljeba iz ishrane moglo bi da vam pomogne da ove brojke vratite u normalu (ali to nikako nije zamjena za lijekove za pritisak!). Studija iz 2018. godine je pokazala da konzumiranje samo jednog parčeta bijelog hljeba jednom ili više puta nedjeljno povećava rizik od povišenog krvnog pritiska.

Imate grčeve u stomaku
Ukoliko primjećujete da imate osjećaj neprijatnosti u stomaku nakon nekog sendviča ili drugog obroka kojim unosite dosta hljeba, možda je vrijeme da ga izbacite iz ishrane. Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji imaju Celijakiju – autoimuno oboljenje za koje je okidač gluten – često prijavljuju ozbiljno nadimanje, bolove, dijareju i konstipaciju, nakon što su konzumirali hranu sa glutenom, a većina hljebova ga sadrži.

Imate osip
Ukoliko vam se pojavi iznenadni osip, nemojte odmah da ga pripišete kontaktnom dermatitisu – to takođe može da bude znak da treba da izbacite hljeb iz ishrane. Stručnjaci kažu da oko deset odsto oboljelih od Celijakije imaju dermatitis herpetiformis, koji se odlikuje “malim, simetričnim papulama i vezikulama koje izbijaju asimetrično” na leđima, laktovima, zadnjici, koljenima, skalpu, mada se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela.

Imate problem sa šećerom u krvi
Ako imate dijagnostikovan dijabetes ili predijabetesno stanje, možda treba da razmislite o tome da izbacite hljeb iz ishrane, bar na neko vrijeme. Većina kupovnih hljebova sadrži rafinisani šećer, koji može da bude opasan za one koji imaju nekontrolisan nivo šećera u krvi. Preporuka stručnjaka za one koji imaju dijabetes, a koji jedu hljeb, da biraju one sa cijelim žitaricama

Broj pregleda:
28

2022-06-26
Aura Redakcija