Treba li se doista pomokriti po tijelu ako vas opeče meduza? Stručnjaci kažu da je to mit i savjetuju što učiniti

Autor: Zlatko Govedić

Sigurno ste čuli savjet da se pomokrite po mjestu na kojem vas je opekla meduza, što znači da ako vas je opekla po leđima, trebate nekoga zamoliti da se “olakša po vama”.

Međutim, stručnjaci se slažu da mokrenje na ubod meduze ne nudi nikakvu stvarnu korist. Mit je vjerojatno nastao jer urin sadrži amonijak i ureu, što mu daje blago lužnat pH.

Meduze su želatinozna morska stvorenja koja ubadaju kao odgovor na pritisak koji aktivira stanice otrova koje oblažu pipke životinje. Te otrovne stanice, zvane nematociste, postavljaju sićušne strukture nalik na harpune kako bi ubrizgale svoj otrov u kožu, a zatim nastavljaju visjeti poput bodljikavog čička.

Ono što će ozlijeđena osoba potom učiniti doista je kritično jer izlijevanje pogrešne tekućine na ozljedu – nešto s drastično drukčijim pH ili ravnotežom soli – može uzrokovati da nematociste na koži izbace više otrova.

Pet trikova protiv ljetnog umora: U ovo doba godine ne morate biti umorni, pospani i bezvoljni

Mit o mokrenju po opeklini od meduze temelji se na ideji da bi mokraća mogla isprati nematociste, a da ih ne stimulira.

Budući da je urin često razrijeđen, može više nalikovati slatkoj vodi nego morskoj. I nikada nemojte ispirati ubod slatkom vodom, jer to pogoršava bol. Dramatična razlika u otopljenoj soli između slatke i morske vode uzrokuje da nematociste ispuštaju više otrova. Isto vrijedi i za urin. Ako je previše razrijeđen, uzrokovat će nastavak paljenja nematocista.

Daleko bolja opcija je koristiti samo morsku vodu, tvrde stručnjaci. Studije su također pokazale da ocat (5% octene kiseline) može neutralizirati nematociste iz nekih vrsta meduza.

Što učiniti?

Prava prva pomoć za meduze može biti iznenađujuće jednostavna. Evo nekoliko boljih – i manje nelagodnih – načina za saniranje opekline nakon susreta s meduzom.

Isperite opeklinu morskom vodom ili octom

Obilne količine morske vode najbolji su način za ispiranje uboda. Ocat je također pouzdana opcija za ubode većine vrsta meduza jer pomaže deaktivirati nematociste i spriječiti daljnje oslobađanje otrova.

Ipak, ako je vrsta meduze nepoznata, najbolje je držati se morske vode.

Uklonite ticala

Uklanjanje ticala i nematocista važno je kako bi se spriječilo daljnje otrovanje i bol. Ne pokušavajte rukama ostrugati pipke.

(RECEPT) Tri zdrava sladoleda koja si možete napraviti sami: Zadovoljite nepce bez grižnje savjesti

Umjesto toga, pažljivo ih uklonite pincetom, zatim uklonite nematociste rubom nečeg ravnog i krutog poput kreditne kartice.

Potražite liječničku pomoć

Neki ubodi meduza mogu biti ozbiljni ili smrtonosni. Ako osjetite jak bol, mučninu, zbunjenost ili teškoće s disanjem, odmah posjetite liječnika.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More